![Przepis na tradycyjne, włoskie gnocchi z fasolką szparagową i kruszonką (fot. Aleksandra Jagłowska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/KQvKvHn_4YQK510ML4PGOX8LlOMQ2pi1K7u_ayKCI-E/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTQv/Z25vY2NoaV81Lmpw/Zw.jpg)
Gnocchi z kruszonką z żytniego chleba w maślanym sosie
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- Gnocchi:
- ziemniaki
- 500 g
- sól
- do gotowania + do smaku
- masło
- 1 łyżka
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- mąka pszenna
- ok. 160 g + do podsypania
- Sos maślany:
- czosnek
- 2 ząbki
- ugotowana fasolka szparagowa
- 160 g
- zielony pieprz w ziarnach
- 4 łyżki
- masło
- 160 g
- oliwa
- 2 łyżki
- sól
- do smaku
- skórka z cytryny
- 2 łyżki
- sok z cytryny
- 4 łyżki
- Kruszonka:
- chleb na zakwasie
- 3 kromki
- sól
- do smaku
- masło
- 3 łyżki
- gałka muszkatołowa
- do smaku
- Opcjonalnie:
- parmezan
- do smaku