Japonia w obiektywie
Blisko trzy dekady fotografowania, tysiące zdjęć i jedna wystawa. „Paradise 101” Wojtka Wieteski to opowieść o harmonii i stałości, które konstytuują japońską kulturę, mentalność i obyczajowość.
na mapie
Blisko trzy dekady fotografowania, tysiące zdjęć i jedna wystawa. „Paradise 101” Wojtka Wieteski to opowieść o harmonii i stałości, które konstytuują japońską kulturę, mentalność i obyczajowość.
Kolumbijska kawa od lat jest ceniona na całym świecie, ale Kolumbijczycy dopiero teraz zaczynają się nią cieszyć. Od Andów po Amazonię – przez kraj przelewa się dobra lokalna kawa.
Turystyka kulinarna wciąż jest w rozkwicie. Jak zaplanować wyprawę w poszukiwaniu nowych smaków, tak by wrócić ze wspaniałymi wspomnieniami, a nie z bolącym żołądkiem?
Chcecie zabrać psa w podróż samolotem, pociągiem lub samochodem? Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie wyjazdu bez pupila, Harel przygotowała kilka rad, co zrobić, by pies bezpiecznie i komfortowo przemieszczał się z wami na urlopowej trasie.
Jeśli uwielbiasz skandynawski design i chcesz, by twój stół, twoja kuchnia czy twój dom wyglądały lepiej od tych w magazynie wnętrzarskim, naucz się jednego słowa po szwedzku i kieruj się nim w trakcie wyjazdu na północ.
W podróży łatwo zapomnieć o bożym świecie. Jeśli jednak towarzyszem wyprawy jest dziecko, pewne kwestie zostaną zauważone i przypomniane z wyprzedzeniem. Tak jest u nas ze świętami. Za każdym razem staramy się je organizować tak, by mały człowiek był zadowolony, duży zaś – nadal zrelaksowany.
O zjadaniu świata, o tym, żeby nie było wszystko jedno, i o lubieniu. Zapraszam was, a ty zaproś twoich gości z kawiarni na wielkie, huczne party!
19 krajów, 340 dni i 80 tysięcy kilometrów. Monika Mądry-Pawlak i Jan Pawlak opowiadają, jak smakuje Ameryka.
Najlepsze, sprawdzone adresy w Rzymie, w mieście, w którym naklejkę TripAdvisora drukuje się samodzielnie i przykleja do drzwi, na bezczelnego, czasem nawet przed otwarciem.
Blisko trzy dekady fotografowania, tysiące zdjęć i jedna wystawa. „Paradise 101” Wojtka Wieteski to opowieść o harmonii i stałości, które konstytuują japońską kulturę, mentalność i obyczajowość.
Kolumbijska kawa od lat jest ceniona na całym świecie, ale Kolumbijczycy dopiero teraz zaczynają się nią cieszyć. Od Andów po Amazonię – przez kraj przelewa się dobra lokalna kawa.
Turystyka kulinarna wciąż jest w rozkwicie. Jak zaplanować wyprawę w poszukiwaniu nowych smaków, tak by wrócić ze wspaniałymi wspomnieniami, a nie z bolącym żołądkiem?
Chcecie zabrać psa w podróż samolotem, pociągiem lub samochodem? Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie wyjazdu bez pupila, Harel przygotowała kilka rad, co zrobić, by pies bezpiecznie i komfortowo przemieszczał się z wami na urlopowej trasie.
Jeśli uwielbiasz skandynawski design i chcesz, by twój stół, twoja kuchnia czy twój dom wyglądały lepiej od tych w magazynie wnętrzarskim, naucz się jednego słowa po szwedzku i kieruj się nim w trakcie wyjazdu na północ.
W podróży łatwo zapomnieć o bożym świecie. Jeśli jednak towarzyszem wyprawy jest dziecko, pewne kwestie zostaną zauważone i przypomniane z wyprzedzeniem. Tak jest u nas ze świętami. Za każdym razem staramy się je organizować tak, by mały człowiek był zadowolony, duży zaś – nadal zrelaksowany.
O zjadaniu świata, o tym, żeby nie było wszystko jedno, i o lubieniu. Zapraszam was, a ty zaproś twoich gości z kawiarni na wielkie, huczne party!
19 krajów, 340 dni i 80 tysięcy kilometrów. Monika Mądry-Pawlak i Jan Pawlak opowiadają, jak smakuje Ameryka.
Najlepsze, sprawdzone adresy w Rzymie, w mieście, w którym naklejkę TripAdvisora drukuje się samodzielnie i przykleja do drzwi, na bezczelnego, czasem nawet przed otwarciem.
Najciekawsze miejscówki Florencji - od wybitnych restauracji po rewelacyjny street food.
Chianti classico to dziś czołowe wino Toskanii i całych Włoch. Łatwo rozpoznać je po symbolu czarnego koguta na szyjce butelki.
Wenecja to nie tylko rejsy gondolą i Pałac Dożów. To także spacer wzdłuż kanałów, cichetti w malutkim barze i Aperol Spritz – kultowy drink miasta na Lagunie.
Wiedeń od lat króluje w rankingu najlepszych „miast do życia”. Jest tradycyjny i ultranowoczesny zarazem – zarówno jeśli chodzi o architekturę i sztukę, jak i o gastronomię oraz wino.
Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
Najwspanialszych win z odmiany monastrell można spróbować podczas wakacji na południu Hiszpanii.
Poznań wyrasta na polską stolicę nowoczesnej kuchni. Miejsc z energią, w których szefowie kuchni wyczarowują z lokalnych składników zachwycające autorskie propozycje, jest tu sporo. Te najlepsze poleca przewodnik Michelin.
Ola Synowiec i Arek Winiatorski wędrują do Kanady przez obie Ameryki. Cały swój bagaż pchają na dziecięcym wózku. Arek przeszedł już ponad 10 tysięcy kilometrów, Ola dołączyła do niego w Meksyku i wydeptała trasę liczącą 5500 kilometrów. Właśnie opuścili Kalifornię i przeszli do stanu Oregon.
Czy wiecie, że koktajlbary, tak jak restauracje, podlegają profesjonalnej ocenie? Odwiedziłem ponad 40 z 50 najlepszych koktajlbarów, by sprawdzić, co ujęło miłośników koktajli z całego świata – oto moja ulubiona dziesiątka.
Najciekawsze miejscówki Florencji - od wybitnych restauracji po rewelacyjny street food.
Chianti classico to dziś czołowe wino Toskanii i całych Włoch. Łatwo rozpoznać je po symbolu czarnego koguta na szyjce butelki.
Wenecja to nie tylko rejsy gondolą i Pałac Dożów. To także spacer wzdłuż kanałów, cichetti w malutkim barze i Aperol Spritz – kultowy drink miasta na Lagunie.
Wiedeń od lat króluje w rankingu najlepszych „miast do życia”. Jest tradycyjny i ultranowoczesny zarazem – zarówno jeśli chodzi o architekturę i sztukę, jak i o gastronomię oraz wino.
Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
Najwspanialszych win z odmiany monastrell można spróbować podczas wakacji na południu Hiszpanii.
Poznań wyrasta na polską stolicę nowoczesnej kuchni. Miejsc z energią, w których szefowie kuchni wyczarowują z lokalnych składników zachwycające autorskie propozycje, jest tu sporo. Te najlepsze poleca przewodnik Michelin.
Ola Synowiec i Arek Winiatorski wędrują do Kanady przez obie Ameryki. Cały swój bagaż pchają na dziecięcym wózku. Arek przeszedł już ponad 10 tysięcy kilometrów, Ola dołączyła do niego w Meksyku i wydeptała trasę liczącą 5500 kilometrów. Właśnie opuścili Kalifornię i przeszli do stanu Oregon.
Czy wiecie, że koktajlbary, tak jak restauracje, podlegają profesjonalnej ocenie? Odwiedziłem ponad 40 z 50 najlepszych koktajlbarów, by sprawdzić, co ujęło miłośników koktajli z całego świata – oto moja ulubiona dziesiątka.
Neapol kocha jeść: pizzę, makarony, owoce morza. My jednak polecamy coś innego – kilka nietypowych deserów, które są znakami rozpoznawczymi stolicy Kampanii.
Sycylia w pigułce: na wakacje, na weekend i na ucieczkę od zimy.
Stolica Ukrainy kryje wiele niespodzianek. Przedstawiamy plan zwiedzania (i jedzenia!) w sam raz na weekendowy wypad do Kijowa.
O tym, że wiele łączy francuską Prowansję i włoską Ligurię już pisałem. Nie minęło wiele czasu, a ja znów znalazłem dowód na to, że granice wytyczane polityczną ręką niewiele znaczą w zderzeniu z kulinarną rzeczywistością. Najlepszy dowód? La panissa!
We włoskim karnawale główną rolę odgrywają tradycyjne słodycze, ale na ten wyjątkowy czas fajnie jest przygotować coś specjalnego. Dania łatwe i proste. Takie, które możemy chwycić w locie, między jednym a drugim tańcem. Do tego bąbelki – bez nich nie ma przecież karnawału.
Prowadzenie warsztatów kulinarnych to nieustanna walka. Walka z przyzwyczajeniami, zasłyszanymi opiniami, przekonaniami, które pojawiały się wraz z rosnącą popularnością programów kulinarnych w telewizji.
Cypryjczycy mówią, że słońce świeci u nich prawie bez przerwy! Dlatego nawet jeśli wybierzemy się na Cypr zimą, możemy mieć nadzieję, że podładujemy akumulatory.
19 krajów, 340 dni i 80 tysięcy kilometrów. Monika Mądry-Pawlak i Jan Pawlak opowiadają, jak smakuje Ameryka.
Przed wyjazdem do Wenecji rozmawiałem z wieloma ludźmi o kuchni weneckiej. Zamiast ochów i achów, które zwykle towarzyszą opowieściom o kuchni włoskiej, wysłuchałem raczej negatywnych opinii. Parokrotnie padło, że kto chce zjeść źle w Italii, musi jechać do… Wenecji.
Zrobiło mi się zimno, zatęskniłem za słońcem. Zacząłem więc grzebać w pamięci, by sobie przypomnieć, gdzie było go naprawdę dużo, i przyszło mi do głowy Aix-en-Provence z pełnymi słońca ulicami. A potem prędko pobiegłem do kuchni.
Pisałem już o tym, że w listopadzie zaczyna się sezon na cytrusy. Dzieje się tak na Sycylii. I choć chciałbym widzieć całą Italię jako pomarańczowo- cytrynowe królestwo, to prawda jest nieco bardziej skomplikowana.
Kuchnia włoska zachwyca niewymuszoną sezonowością. Wczesną jesienią, kiedy dojrzewają winogrona, we Florencji podaje się schiacciatę, a nieco później, gdy robi się zimno i orzechy wyłażą ze skorupek, pojawia się pan co’santi.
Michetta to mediolańska kajzerka. Idealnie nadaje się jako baza kanapki, słonej, słodkiej, dosłownie każdej. Skąd się jednak wzięła kajzerka w stolicy Lombardii i czy na pewno jest… kajzerką? To sprawa godna Herkulesa Poirot.
Najlepsze, sprawdzone adresy w Rzymie, w mieście, w którym naklejkę TripAdvisora drukuje się samodzielnie i przykleja do drzwi, na bezczelnego, czasem nawet przed otwarciem.
Pewnym połączeniom nie sposób się oprzeć – ziemniaki i rozmaryn to duet idealny.
Prosty i szybki deser – cytrynowe ciasteczka na zamówienie Kasi z KUKBUK-a
Zrobienie jej nie jest trudne, ale jest czasochłonne. Jeżeli zaczniecie rano, będziecie mieć pyszną kolację- a jeśli coś zostanie, to następnego dnia stworzy idealne włoskie śniadanie. Pachnie pomarańczami i wanilią, aż prosi się o przełamanie gorzką kawą.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA