Zacznijmy od bąbelków. Przygotowując risotto al prosecco, musimy pamiętać o kilku rzeczach. W najbliższym czasie nie będzie lepszej okazji do użycia prosecco w kuchni niż karnawał – to po pierwsze. Po drugie, prosecco długo trzymać nie można. I nie trzeba. Jeśli macie pod ręką butelkę lub dwie, śmiało sięgajcie po otwieracz. Risotto na bazie prosecco jest daniem wytrawnym. Podane z odrobiną skórki cytrynowej, stanowi wspaniałe preludium do dobrej zabawy.
![Bartek Kieżun, Włoski Makaroniarz, Magda Pilaczyńska](https://mediaconvert.kukbuk.pl/443NxkqDpGsTkZFpem1tR0mTBSwuoJd-qWQ0lHAQcxs/fill/1418/1682/fp:0.34:0.3/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/VyVDNSU4MU9DSFkt/a2FybmF3YSVDNSU4/Ml80NzBYNDMwLmpw/Zw.jpg)
Krakowski Makaroniarz i przysmaki na włoski karnawał
We włoskim karnawale główną rolę odgrywają tradycyjne słodycze, ale na ten wyjątkowy czas fajnie jest przygotować coś specjalnego. Dania łatwe i proste. Takie, które możemy chwycić w locie, między jednym a drugim tańcem. Do tego bąbelki – bez nich nie ma przecież karnawału.
Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf, autor sześciu bestsellerowych książek kulinarnych. Gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne oraz organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne.
Tekst: Bartek Kieżun
Zdjęcia: Bartek Kieżun
Grafika: Magda Pilaczyńska
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/PT-Lm7jPQxlhCIilNgOenjtCsIs_UBdnVdervtsuH9k/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/Mi5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/y3EjzG5lFghWIqBZH_jSgmKLX-cj76SYeQaVsuc9IH8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/Mi5qcGc.jpg 1010w)
Zapiekane mule to idealny pomysł, by przekonać do nich osoby, które za smakiem tych owoców morza nie przepadają. W tym daniu bowiem małże przykrywa warstwa bułki tartej i parmigiano reggiano z odrobiną czosnku i pietruszki. W parze z kieliszkiem białego wina, zwłaszcza musującego, mule mogą okazać się wcale nie najgorsze. Ci, którzy należą do wielbicieli tych morskich stworzeń, też będą zadowoleni – pracy przy nich niewiele, a efekt świetny, dlatego, moim zdaniem, to idealne rozwiązanie na karnawałowe przyjęcie.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ThWOmKjiGlSLIu1sUAUBA6dpX4yZwgdBax7QPHYnqfM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/My0xLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/bGmo2-S1sWSxuO2SdROA-9Tf0tMpWkWsZWoVHsI3Se8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/My0xLmpwZw.jpg 1010w)
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem to zawsze przebój! Nie widziałem jeszcze, żeby ktoś zgłaszał sprzeciw. Można ją pokroić w nieduże kawałki – wtedy naprawdę łatwo się nią posilić pomiędzy tańcami. Ten lekki i pełen węglowodanów posiłek pozwoli wam przetrwać zabawę do rana!
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/o85j4Ea6WbqwtJs93axSgF61PtXkXTw3s_1GNJBMuco/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/Ni5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Sa_8SvjPyyNFLRmYLdzy1EHHYEGIXaBGBQPJk_f6kg0/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/Ni5qcGc.jpg 1010w)
Buricche to pieczone pierożki z Ferrary. Mają żydowskie korzenie, a wzmiankę o nich znalazłem w wielu książkach, nie tylko kucharskich. Burecchi kupowało się jeszcze przed wojną w jednej z ferraryjskich piekarni. Bywało, że nadziewano je farszem z mięsa kurczaka, rodzynkami i bułką tartą lub warzywami. Dziś ze świecą szukać miejsc, gdzie są serwowane. Dlatego tym bardziej polecam je w roli niebanalnej przekąski wegetariańskiej.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/KyNa9A9IlsjiwhST_HLW2RxvCEiIZHHHq6XXLP9cj-w/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/NC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/WZSGI8eduW7JUC1iJPskdrdQn_DqieEyrDmp8ZrPK8g/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/NC5qcGc.jpg 1010w)
Migliaccio to pomysł karnawałowy z Neapolu. Bywa przyrządzany w wersji słonej (sporo sera i pancetta, czyli włoski boczek, wyczerpują zagadnienie dodatków), ale najczęściej jest słodkim ciastem, pełnym skórki pomarańczowej i rodzynek, nieco tylko przypominającym nasz rodzimy sernik. Migliaccio łatwo zrobić, więc zachęcam, byście nie tracili czasu i sprawdzili, czym smakuje stolica Kampanii.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/VjbMn478xo_GcpkUHOF6vyz9GyiXxhfGb_29eoCERos/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/NS5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/-lmDRFKHU0dgILZFRHApF2mr7A9cM34-eIBrTovMbQo/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/NS5qcGc.jpg 1010w)
Castagnole rządzą w Rzymie! Wspólnie z frappe wypełniają rzymskie ulice zapachem rozgrzanego oleju arachidowego, na którym zwyczajowo są smażone. A skoro są w stanie podreperować siły umęczonych zwiedzaniem Rzymu turystów, to i na przyjęciu zapewnią solidne wsparcie.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/KtsSlYHLiX79wpxVrhguZQz0ze-dzfSGC3hsyrAx2UU/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/Ny5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/CbAUHU0EqQ2My9wSczKc2JI8MRXavI15rdIDiEGJUOw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDItMjYv/Ny5qcGc.jpg 1010w)
Fritolom nie odmawiam. Są boskie, zwłaszcza gorące. Kocham ich historię związaną z Wenecją i zimowymi chłodami. Jeśli nie kosztowaliście nigdy tych małych pączków, teraz jest na to czas! Życzę wszystkim wspaniałego karnawału i znikam w kuchni, by smażyć fritole!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?