Wielkanocny stół inaczej
Święta Wielkanocne tuż-tuż. Przygotowując świąteczną stylizację, uciekamy od żółtych kurczaczków, ceramicznych zajączków i miliona innych wielkanocnych motywów. Pokażemy wam, czym dla nas jest Wielkanoc i jak ją spędzamy.
Kochamy tradycyjne smaki, ale czasem mamy ochotę zinterpretować je po swojemu, dodać coś od siebie, odwrócić proporcje. Niech przenikają się aromaty! Niech rozpadają się schematy!
Święta Wielkanocne tuż-tuż. Przygotowując świąteczną stylizację, uciekamy od żółtych kurczaczków, ceramicznych zajączków i miliona innych wielkanocnych motywów. Pokażemy wam, czym dla nas jest Wielkanoc i jak ją spędzamy.
Jedni pozbywają się starych naczyń, inni urządzają pogrzeb śledzia. Z kolei dla miłośników zagadek rozpoczyna się czas seryjnych morderstw. Poznajcie wielkanocne zwyczaje z różnych zakątków świata.
Spódnice bab, tureckie przysmaki, bakaliowe szaleństwo z Kresów i ulubione ciasto królowej Bony – oto co gości na naszych stołach na zakończenie wielkanocnego obiadu.
Wielkanocne tradycje kulinarne to znacznie więcej niż żurek, jajka z majonezem czy mazurek. Jak kraj długi i szeroki, na regionalnych stołach można znaleźć takie przysmaki jak zylc, kołocz czy murzin. Gdzie ich szukać?
Jeśli lubicie sernik, to paschę pokochacie. Aksamitna, kaloryczna i najeżona bakaliami, poleca się na Wielkanoc. Sprawdzamy, skąd się wzięła i jak ją zrobić.
Dlaczego warto jeść „zerówki”? Czy jajka z inną numeracją rzeczywiście pochodzą od nieszczęśliwych kur?
Sycący, kwaśny żurek jest królem polskich zup. Jak go zrobić?
Oddanie najważniejszych cech standardowego żurku w wersji wegańskiej wydaje się dość trudnym zadaniem. Całe szczęście przygotowywanie bezmięsnych wariantów klasycznych dań od dawna leży w ścisłym kręgu moich zainteresowań.
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
Święta Wielkanocne tuż-tuż. Przygotowując świąteczną stylizację, uciekamy od żółtych kurczaczków, ceramicznych zajączków i miliona innych wielkanocnych motywów. Pokażemy wam, czym dla nas jest Wielkanoc i jak ją spędzamy.
Jedni pozbywają się starych naczyń, inni urządzają pogrzeb śledzia. Z kolei dla miłośników zagadek rozpoczyna się czas seryjnych morderstw. Poznajcie wielkanocne zwyczaje z różnych zakątków świata.
Spódnice bab, tureckie przysmaki, bakaliowe szaleństwo z Kresów i ulubione ciasto królowej Bony – oto co gości na naszych stołach na zakończenie wielkanocnego obiadu.
Wielkanocne tradycje kulinarne to znacznie więcej niż żurek, jajka z majonezem czy mazurek. Jak kraj długi i szeroki, na regionalnych stołach można znaleźć takie przysmaki jak zylc, kołocz czy murzin. Gdzie ich szukać?
Jeśli lubicie sernik, to paschę pokochacie. Aksamitna, kaloryczna i najeżona bakaliami, poleca się na Wielkanoc. Sprawdzamy, skąd się wzięła i jak ją zrobić.
Dlaczego warto jeść „zerówki”? Czy jajka z inną numeracją rzeczywiście pochodzą od nieszczęśliwych kur?
Sycący, kwaśny żurek jest królem polskich zup. Jak go zrobić?
Oddanie najważniejszych cech standardowego żurku w wersji wegańskiej wydaje się dość trudnym zadaniem. Całe szczęście przygotowywanie bezmięsnych wariantów klasycznych dań od dawna leży w ścisłym kręgu moich zainteresowań.
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
Kochamy tradycyjne smaki, ale czasem mamy ochotę zinterpretować je po swojemu, dodać coś od siebie, odwrócić proporcje. Niech przenikają się aromaty! Niech rozpadają się schematy!
Sernik to prosty, klasyczny deser, który pozwala na prawdziwe kulinarne eksperymenty. Podpowiadamy przepisy na nasze ulubione serniki – od klasycznego nowojorskiego, aż po sernik z matchą i białą czekoladą.
Święta Wielkanocne wydają się nierozerwalnie związane z jajkami. Sprawdźcie nasz poradnik pełen wegańskich alternatyw dla tego składnika.
Wege Siostry po raz kolejny udowadniają, że ich wyobraźnia nie zna granic!
Na wielkanocnym stole królują trzy świateczne wypieki: baba, sernik i oczywiście mazurek. Na każde z ciast można znaleźć wiele sposobów.
Królują na wielkanocnych stołach, zawsze eleganckie i pełne uroku. Choć cenimy ich klasyczną wersję, w tym roku dodamy im nieco ekstrawagancji. Czas na jajka!
Podstawa jajek po benedyktyńsku i florencku – płynne żółtko otoczone chmurką białka. Jak to zrobić?
Prosty przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę w skorupce.
Z chrupiącą skórką, jeszcze ciepły i najlepiej posmarowany grubą warstwą masła – bez chleba trudno wyobrazić sobie poranek czy drugie śniadanie. Jak przygotować idealny bochenek w domu?
W podróży łatwo zapomnieć o bożym świecie. Jeśli jednak towarzyszem wyprawy jest dziecko, pewne kwestie zostaną zauważone i przypomniane z wyprzedzeniem. Tak jest u nas ze świętami. Za każdym razem staramy się je organizować tak, by mały człowiek był zadowolony, duży zaś – nadal zrelaksowany.