Kukbuk
Kukbuk
Pasztet z fasoli i soczewicy (fot. Maciek Niemojewski)

5 wegepasztetów na święta

Są świetną alternatywą dla mięsnych klasyków – równie dobrze smakują i prezentują się na świątecznym stole. Jak zrobić wegański lub wegetariański pasztet na święta?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski


Przepis i wykonanie potrawy: Edyta Przekop


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Pasztet to jedno z tych dań, które się świetnie sprawdzają i jako samodzielna potrawa, podana na śniadanie z kromką świeżego pieczywa, i jako przystawka, która ma na celu zaostrzyć apetyt na więcej kulinarnych doznań. Można go podawać w wielu różnych kombinacjach, a do tego – w zależności od okazji – eksperymentować z dodatkami. Nic dziwnego, że niejeden weganin i wegetarianin tęskni za pasztetem, zwłaszcza tym ulubionym, który babcia co roku piekła na święta. Na szczęście w takich chwilach z pomocą przychodzą roślinne zamienniki mięsa, dzięki którym zrobienie wegepasztetów nie nastręcza żadnych trudności. Jeśli macie ochotę w te święta spróbować czegoś nowego albo wśród zaproszonych na Wielkanoc gości są miłośnicy kuchni roślinnej, koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na aromatyczne pasztety warzywne i grzybowe, które bez trudu zrobicie samodzielnie w domu.

Pasztet z fasoli i soczewicy (fot. Maciek Niemojewski)

Pasztet z fasoli i soczewicy

Trudno o równie dobre połączenie – soczewica i fasola to znakomity duet. Zrobiony z nich pasztet nie zawiera ani grama mięsa i można go dowolnie przyprawiać. Kto lubi ostrzejsze smaki, niech śmiało sięga po chili, a dla tych, którzy wolą łagodne doznania, jest podstawowa wersja pasztetu. Wegańska, więc będzie mógł go zjeść każdy gość przy wielkanocnym stole.

Sprawdź przepis na domowy pasztet z fasoli i soczewicy >>

Wegański pasztet grzybowy

Przepis nie należy do najkrótszych, jednak wegański pasztet grzybowy jest absolutnie wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Jego smak zachwyci każdego, a o ostatnie kawałki będą się toczyć zacięte boje. Do przyrządzenia tej potrawy, oprócz dowolnych grzybów, będziecie potrzebować szałwii, sosu sojowego, pomidorów i główki czosnku. Pst! Podpowiadamy, że pasztet będzie jeszcze lepszy, jeśli do grzybów dodacie kilka łyżek whisky. Smak będzie wtedy głębszy i wyrazistszy.

Wypróbuj przepis na wegański pasztet grzybowy >>

Wege Wielkanoc. Pasztet jaglany z grochem i grzybami podany z sosem chrzanowym (fot. Maciek Niemojewski)

Pasztet jaglany z grochem i grzybami podany z sosem chrzanowym

Domowy wegański pasztet z kaszy jaglanej? Czemu nie! Dzięki dodatkowi suszonych grzybów pasztet będzie pełen umami, co więcej, ich rewelacyjny aromat skusi nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeśli lubicie ostrzejsze wersje pasztetów, przygotujcie większą porcję sosu chrzanowego. Z dodatkiem cytryny i musztardy sprawdzi się doskonale na wegańskim pasztecie jaglanym.

Zobacz, jak zrobić domowy wegański pasztet jaglany z grochem, grzybami i sosem chrzanowym >>

Wege Wielkanoc. Pasztet z ciecierzycy i tofu z gruszką podany z galaretką wiśniową (fot. Maciek Niemojewski)

Pasztet z ciecierzycy i tofu z gruszką podany z galaretką wiśniową

Jest wilgotny, zwięzły, a do tego zawsze wychodzi. Dzięki ciecierzycy i tofu pasztet ma idealną konsystencję i doskonale nadaje się do posmarowania kromki ulubionego chleba. My jednak najbardziej lubimy go jeść z wiśniową galaretką, która nadaje mu charakter i doskonale przełamuje słodki smak gruszki. 

Zobacz przepis na wegański pasztet z ciecierzycy i tofu >>

Pasztet z porów z cytrynowym majonezem

Tym razem polecamy wegetariańską wersję pasztetu – jesteśmy przekonani, że polubią go i miłośnicy wegekuchni, jak i ci, którzy nie wyobrażają sobie świątecznego menu bez mięsa. Ten lekki, wyjątkowo smaczny pasztet najlepiej smakuje na kromce świeżego chleba. Pst! Jeśli chcecie przygotować wegańską wersję, wystarczy, że zamiast zwykłego majonezu, użyjecie jego wegańskiego odpowiednika, a masło zastąpicie olejem kokosowym.

Sprawdź przepis na wegetariański pasztet z porów z majonezem >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk