Kukbuk
Kukbuk
jajka nadziewane awokado, jajka, jajka faszerowane, farsz do jajek, wielkanocne śniadanie, wielkanoc

Jajka nadziewane pastą z awokado i kolendry

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
jajko "zerówka"
4 sztuki
dojrzałe awokado
½ sztuki
świeża kolendra
½ pęczka
majonez
1 łyżeczka
musztarda
1 łyżeczka
sok z cytryny
do smaku
sól
do smaku
grubo mielony pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Ceramika: Hadaki 

krok 1.

Jajka gotujemy na twardo – przez 8 minut – we wrzącej osolonej wodzie. Gotowe zalewamy zimną wodą na 30 sekund, a następnie ostrożnie obieramy. Każde jajko przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtko. 

krok 2.

Awokado rozgniatamy widelcem na gładką pastę. Dodajemy wydrążone wcześniej żółtka, posiekaną kolendrę (zostawiamy kilka gałązek do dekoracji), majonez i musztardę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy. 

krok 3.

Masą nadziewamy wydrążone białka, dekorujemy listkami kolendry. Podajemy od razu lub chłodzimy w lodówce. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!