Kukbuk
Kukbuk
mazurek różany, mazurek wielkanocny, mazurek z konfiturą różaną, tarta różana, woda różana, przepisy wielkanocne, deser wielkanocny, kruche ciasto

Mazurek różany

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
spód:
masło
67 g
mąka pszenna
175 g
mąka migdałowa
25 g
cukier puder
70 g
sól
szczypta
jajko "zerówka"
35 g
nadzienie:
maliny
200 g
cukier
50 g
woda różana
1 łyżka
żelatyna
3 listki
śmietanka
200 g
biała czekolada
150 g
konfitura różana
2 łyżki
dodatkowo:
płatki migdałów
suszona róża

Zdjęcia: Maciej Kaniuk


Stylizacja: Magda Olszewska


Przepis i przygotowanie mazurka: Diana Kosiorek

krok 1

Oba rodzaje mąki, cukier puder i sól przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy je w dysk, owijamy folią spożywczą i chłodzimy minimum 2 godziny.

krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów, wykładamy nim formę. Spód nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.

krok 3

Maliny gotujemy z cukrem i wodą różaną. Przepuszczamy przez sito.

krok 4

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.

krok 5

Śmietankę zagotowujemy – zalewamy nią połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści. Do masy czekoladowej dodajemy purée z malin i dobrze odciśniętą żelatynę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na upieczony spód, posmarowany cienką warstwą konfitury różanej. Zostawiamy na noc do stężenia.

Dekorujemy płatkami różanymi i suszonymi różami.

 

 

Przepis pochodzi z numeru KUKBUK 2(38)/2019 Niedużo

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!