Kukbuk
Kukbuk
Białe szparagi z gorgonzolą. Przepis na zapiekane szparagi (fot. Maciek Niemojewski)

Białe szparagi zapiekane w kremie śmietankowym z gorgonzolą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
białe szparagi
1/2 kg
cukier
1 łyżeczka
sól
do smaku
śmietana kremowa
200 ml
gorgonzola
150 g
brandy
20 ml
orzechy laskowe
50 g

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Szparagi płuczemy i dokładnie obieramy – zostawiamy około 2 centymetrów nieobranego, poniżej główki. Odcinamy końcówki i wraz z obierkami gotujemy minimum 30 minut w garnku z posłodzoną wodą. Obierki odcedzamy i usuwamy, a wody używamy do gotowania szparagów. Wkładamy szparagi do wrzącego wywaru, solimy i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy, gdy są lekko sprężyste.

krok 2

W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietankę. Dodajemy gorgonzolę i brandy, podgrzewamy, dobrze mieszając trzepaczką (rózgą). Orzechy laskowe rozsypujemy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Prażymy przez 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i ocieramy ze skórki w ściereczce kuchennej. Uprażone i obrane orzechy rozgniatamy lekko, na połówki i ćwiartki, i mieszamy z sosem (możemy przygotować go zawczasu i trzymać w lodówce).

krok 3

Przed podaniem układamy szparagi w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, zapiekamy przez 15 minut, aż się zrumienią.

TIP 1

Sos śmietankowy z gorgonzolą po ostudzeniu (a przed dodaniem orzechów laskowych) można ubić mikserem. Uzyskamy puszysty mus, który można podać na zimno do pieczywa albo do grillowanego steka.

TIP 2

Nie wylewamy wywaru z gotowania szparagów! Ma intensywnie szparagowy smak – można go wypić jako herbatkę (dobra na nerki) albo użyć do przygotowania zupy szparagowej.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesne lato.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk