Kukbuk
Kukbuk

Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
zielone szparagi
1/2 pęczka
masło
3 łyżki
cytryna
1/2 sztuki
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
ryż arborio
200 g
wytrawne białe wino
125 ml
bulion warzywny lub woda
ok. 500 ml
zielony groszek
1/2 szklanki
ser grana padano
50 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
świeże zioła
do podania

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy i po odcięciu zdrewniałych końcówek kroimy na 3-centymetrowe kawałki. Na dużej patelni o grubym dnie rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojone szparagi – około 3 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy warzywa na bok.

krok 2

Cytrynę sparzamy. Z połowy ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

krok 3

Cebulę i czosnek siekamy jak najdrobniej. Na patelni rozpuszczamy pozostałe 2 łyżki masła i szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Gdy warzywa nabiorą złotego koloru, na patelnię wrzucamy ryż i smażymy razem około 2 minut. Po tym czasie wlewamy wino lub wodę i smażymy (mieszamy co chwilę), aż alkohol całkowicie odparuje. Zmniejszamy ogień i dodajemy bulion – stopniowo, po łyżce. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednio dodany płyn. Ważne jest, aby nie odchodzić w tym czasie od patelni, ponieważ ryż może się przypalić. Cały proces powinien zająć około 15 minut.

krok 4

Gdy ryż jest al dente, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy przesmażone szparagi, groszek, 1 łyżkę soku i skórkę z cytryny oraz 40 gramów startego sera. Delikatnie mieszamy. Danie możemy doprawić solą i pieprzem. Patelnię przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty, by ryż odpoczął.

krok 5

Gotowe risotto nakładamy na talerze, wierzch posypujemy pozostałym serem i dowolnymi świeżymi ziołami.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk