Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
Przepis: Edyta Przekop
Stylizacja: Marcin Lewandowski
Zdjęcie: Maciej Niemojewski
krok 1
Szparagi dokładnie myjemy i po odcięciu zdrewniałych końcówek kroimy na kawałki (główki szparagów pozostawiamy w całości).
krok 2
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozpuszczonym maśle w garnku o grubym dnie. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tylko łodygi szparagów i smażymy przez 3 minuty, cały czas mieszając. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, curry i ostrą papryką. Na koniec dodajemy odłożone główki szparagów. Gotujemy 6-8 minut.
krok 3
Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i wyjmujemy z zupy kilka główek szparagów, które odkładamy na talerz. Do garnka wlewamy jogurt naturalny – blendujemy zupę na gładki krem. Podgrzewamy ją jeszcze przez chwilę na bardzo małym ogniu. W razie potrzeby doprawiamy.
krok 4
Na suchej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika. Zupę nalewamy do miseczki. Na wierzchu układamy odłożone wcześniej główki szparagów. Polewamy oliwą i posypujemy prażonymi pestkami.
TIP
Do zupy doskonale pasuje czips z boczku. Żeby go przygotować, wystarczy na suchej patelni usmażyć na złoty kolor kilka plastrów wędzonego boczku.
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?