Kukbuk
Kukbuk
Stir fry ze szparagami

Stir fry ze szparagów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
sos:
czosnek
1 ząbek
pomarańcza
1 sztuka
sos sojowy
3 łyżki
mąka kukurydziana lub ziemniaczana
1 łyżka
tarty imbir
1/2 łyżeczki
brązowy cukier
3 łyżeczki
szparagi:
zielone szparagi
1/2 pęczka
papryczka chili
1 sztuka
cebula
1 sztuka
masło
2 łyżki
sól
do smaku
posiekana kolendra
1 łyżka + kilka listków do podania
biały sezam
2 łyżeczki
do podania:
makaron ryżowy
pół paczki

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Czosnek siekamy. Pomarańczę sparzamy i kroimy na cztery części. Z jednej części ścieramy skórkę, a z dwóch wyciskamy sok. Wszystkie składniki sosu, w tym skórkę i sok z pomarańczy, mieszamy w miseczce i odstawiamy.

krok 2

Szparagi myjemy, osuszamy i po odcięciu zdrewniałych końcówek kroimy pod skosem w cienkie plasterki.

krok 3

Ostrą papryczkę kroimy w plastry razem z pestkami. Cebulę siekamy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dodajemy papryczkę, szparagi, a następnie solimy. Smażymy około 3 minut, po czym zdejmujemy z patelni.

krok 4

Przygotowany sos wlewamy na rozgrzaną patelnię i doprowadzamy go do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i redukujemy płyn – sos powinien osiągnąć pożądaną konsystencję po upływie około 1 minuty. Wtedy na patelnię wkładamy przesmażone szparagi i posiekaną kolendrę. Mieszamy i krótko podgrzewamy.

krok 5

Szparagi z sosem przekładamy na talerz. Danie polewamy dodatkowo sokiem wyciśniętym z pozostałych dwóch cząstek pomarańczy, posypujemy sezamem i dekorujemy świeżą kolendrą. Danie możemy podać z ugotowanym makaronem ryżowym.

TIPY

  • Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, możemy do niego dolać kilka łyżek zimnej wody. Dzięki temu sos łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami.
  • Jeśli szparagi podajemy z makaronem, należy go wcześniej ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszać z sosem na patelni.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk