Masło siekamy w drobną kostkę i łączymy z mąką. Dodajemy sól i zioła prowansalskie. Z ciasta usypujemy stożek, robimy w nim wgłębienie i wbijamy do niego jajko. Szybko zagniatamy.
krok 2
Formę do pieczenia tarty (21 centymetrów) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dokładnie wykładamy nim dno i brzegi formy. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy formę do lodówki na 30 minut.
krok 3
W tym czasie przygotowujemy farsz. Szparagi dokładnie myjemy i po odcięciu zdrewniałych końcówek wrzucamy do gotującej się osolonej wody na 4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i przekładamy do garnka z zimną wodą.
krok 4
Cebulę kroimy w piórka. Jajka ubijamy w miseczce razem z kwaśną śmietaną. Masę jajeczną doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Ricottę ucieramy z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
krok 5
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzony spód tarty podpiekamy przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy ricottę, pokrojoną w piórka cebulę i osuszone szparagi. Zalewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
krok 6
Gotową tartę dekorujemy podpieczonymi pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.