Kukbuk
Kukbuk
Tarta ze szparagami i z serem ricotta na kruchym cieście podana z pomidorkami koktajlowymi

Tarta ze szparagami i ricottą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + 35 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kruche ciasto:
zimne masło
120 g + do natłuszczenia
mąka pszenna
200 g
sól
szczypta
zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki
jajko "zerówka"
1 sztuka
farsz:
zielone szparagi
1/2 pęczka
cebula czerwona
1/2 sztuki
jajko "zerówka"
2 sztuki
śmietana 18%
3 łyżki
oregano
1/2 łyżeczki
sól
1/2 łyżeczki
pieprz
do smaku
ricotta
200 g
gałka muszkatołowa
1/4 łyżeczki
pomidorki koktajlowe
kilka sztuk
świeże zioła
według uznania

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Marcin Lewandowski


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Masło siekamy w drobną kostkę i łączymy z mąką. Dodajemy sól i zioła prowansalskie. Z ciasta usypujemy stożek, robimy w nim wgłębienie i wbijamy do niego jajko. Szybko zagniatamy.

krok 2

Formę do pieczenia tarty (21 centymetrów) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i dokładnie wykładamy nim dno i brzegi formy. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy formę do lodówki na 30 minut.

krok 3

W tym czasie przygotowujemy farsz. Szparagi dokładnie myjemy i po odcięciu zdrewniałych końcówek wrzucamy do gotującej się osolonej wody na 4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i przekładamy do garnka z zimną wodą.

krok 4

Cebulę kroimy w piórka. Jajka ubijamy w miseczce razem z kwaśną śmietaną. Masę jajeczną doprawiamy oregano, solą  i pieprzem. Ricottę ucieramy z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

krok 5

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Schłodzony spód tarty podpiekamy przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy ricottę, pokrojoną w piórka cebulę i osuszone szparagi. Zalewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

krok 6

Gotową tartę dekorujemy podpieczonymi pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk