Szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem Gribiche
czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
dressing:
jajko "zerówka"
2 sztuki
korniszony
4 sztuki
kapary
1/2 łyżki
oliwa
3 łyżki
ocet winny
1 łyżka
musztarda ziarnista
1/2 łyżki
sól gruboziarnista
do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
posiekana natka pietruszki
1 łyżka
szparagi:
zielone szparagi
1/2 pęczka
wedzony boczek w plastrach
150 g
masło
1 łyżka
sól
szczypta
natka pietruszki
do dekoracji
Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
krok 2
Korniszony siekamy, kapary odsączamy i kroimy na kawałki. Oliwę, ocet winny i musztardę łączymy w jednej miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy korniszony i kapary, dodajemy pokrojone jajka, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy.
krok 3
Szparagi myjemy i po odcięciu zdrewniałych końcówek kroimy pod skosem na małe kawałki.
krok 4
Na dużej patelni smażymy plastry boczku, aż staną się złociste i chrupiące. Gotowe czipsy z boczku odsączamy na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szparagi przez 6 minut. Solimy w trakcie smażenia. Zdejmujemy z patelni, gdy szparagi będą miękkie i złociste, ale wciąż chrupiące.
krok 5
Na talerz wykładamy zblanszowane szparagi i czipsy z boczku, polewamy dressingiem i dekorujemy natką pietruszki.
TIP
Jeśli nie chcemy przygotowywać dressingu, możemy ugotować klasyczne jajko w koszulce, które również będzie się doskonale komponowało z delikatnymi szparagami podsmażonymi na maśle.