Jeśli chcecie zjeść tradycyjną włoską pastę, koniecznie zacznijcie od zrobienia domowego makaronu! Potrzebne będą jajka, mąka i trochę krzepy, bo ciasto na makaron wyrabia się ręcznie około kwadransa. Dodatkowo wyposażcie się w tarocco i coltellę, a jeśli jeszcze nie wiecie, czym są, sprawdźcie nasz przewodnik po włoskich makaronach >>. Gotowe garganelli, ravioli czy tortelloni znakomicie łączą się z rozmaitymi składnikami, ale wiosną trudno wyobrazić sobie lepszy dodatek niż szparagi. Sprawdźcie, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z tym warzywem!
![Sposoby na szparagi. Jak przygotować szparagi. Proste przepisy na szparagi (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/m8XkA7lu-A8QmKw2JFyqUQir5xazZqi_DKvtN6LE6Pc/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDUtMDcv/Q3Jpc3RpbmFfc3pw/YXJhZ2kxNjM0Lmpw/Zw.jpg)
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.
Tekst: redakcja
Przepisy: Cristina Catese
Zdjecia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Filip Sadowski
![Garganelli. Cristina Catese](https://mediaconvert.kukbuk.pl/05LUch3hyZrvYFEu41ObgecocWfGbbmcLDHJPExYsr0/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDUtMDYv/Q3Jpc3RpbmFfc3pw/YXJhZ2kxNjczLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/gwLwJl0LCqNrHm-P_RwdY_h0nYbMXMrYVxql0OUh2M0/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDUtMDYv/Q3Jpc3RpbmFfc3pw/YXJhZ2kxNjczLmpw/Zw.jpg 1010w)
Garganelli ze szparagami, z ricottą, pesto z czosnku niedźwiedziego i pecorino romano
Garganelli to jeden z najpopularniejszych makaronów z regionu Emilia-Romania. Znakomicie się łączy z rozmaitymi rzymskimi sosami na bazie jajek i twardego sera, ale my postanowiliśmy podać go ze szparagami – to świetny przepis na wiosenne danie! Doskonale uzupełni je aromatyczne pesto z czosnku niedźwiedziego i kremowy sos z ricottą. Nie zapomnijcie, żeby przed podaniem posypać potrawę parmezanem, listkami tymianku i świeżo zmielonym różowym pieprzem. Sprawdźcie, jak przygotować garganelli ze szparagami!
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/J-J09NsnHujrlNXy5iywgSYXyDS8wNsJXzXEk60KlME/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDUtMDYv/Q3Jpc3RpbmFfc3pw/YXJhZ2kxNjg4X3Jj/V1VpZnQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/lxoEN3ZT2K_k9W2__jot4ONQpYG1pHnbz0N1crP1JQ8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDUtMDYv/Q3Jpc3RpbmFfc3pw/YXJhZ2kxNjg4X3Jj/V1VpZnQuanBn.jpg 1010w)
Ravioli z farszem ze szparagów i z koziego sera z parmezanem i czerwonym szczawiem
Delikatny, słony kozi ser w towarzystwie zielonych szparagów i parmezanu tworzy połączenie doskonałe. Jednym z najpopularniejszych we Włoszech kozich serów, które świetnie sprawdzają się w ravioli, jest caprino, ale polskie sery z koziego mleka też zdadzą egzamin. Gotowy makaron podajcie w delikatnej maślanej emulsji z dodatkiem parmezanu i świeżo zmielonego pieprzu i udekorujcie listkami czerwonego szczawiu, który podkreśli jego wiosenny charakter. Zobaczcie, jak przygotować tradycyjne włoskie ravioli ze szparagami i z kozim serem.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/kYoRkvkYLiekS5q5QFk4LvOsbBWtoKv0VNK1QPf7KMY/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDUtMDYv/Q3Jpc3RpbmFfc3pw/YXJhZ2kxNzE1Lmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/7Lfc6QR56yNHMJA4nZ9yv0mAXz0Ad8Kb6MnV7pnnJxg/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDUtMDYv/Q3Jpc3RpbmFfc3pw/YXJhZ2kxNzE1Lmpw/Zw.jpg 1010w)
Tortelloni ze szparagami, z serem stracchino i parmezanem
Popularne w północnych Włoszech tortelloni świetnie się sprawdzi wypełnione farszem na bazie wiosennych szparagów i sera stracchino, który produkuje się z mleka pozyskiwanego od zmęczonych pod koniec dnia krów. Charakteryzuje się on kremową, maślaną konsystencją i bogatym, lekko kwaskowym smakiem, mogącym kojarzyć się z kefirem. Żeby danie nabrało jeszcze więcej smaku i charakteru, ciepły makaron podajemy z liśćmi grochu i z parmezanem, którego nigdy nie mamy dość. Oto sprawdzony przepis na klasyczne włoskie tortelloni ze szparagami i z serem stracchino.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?