Jeśli chcecie zjeść tradycyjną włoską pastę, koniecznie zacznijcie od zrobienia domowego makaronu! Potrzebne będą jajka, mąka i trochę krzepy, bo ciasto na makaron wyrabia się ręcznie około kwadransa. Dodatkowo wyposażcie się w tarocco i coltellę, a jeśli jeszcze nie wiecie, czym są, sprawdźcie nasz przewodnik po włoskich makaronach >>. Gotowe garganelli, ravioli czy tortelloni znakomicie łączą się z rozmaitymi składnikami, ale wiosną trudno wyobrazić sobie lepszy dodatek niż szparagi. Sprawdźcie, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z tym warzywem!
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.
Tekst: redakcja
Przepisy: Cristina Catese
Zdjecia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Filip Sadowski
Garganelli ze szparagami, z ricottą, pesto z czosnku niedźwiedziego i pecorino romano
Garganelli to jeden z najpopularniejszych makaronów z regionu Emilia-Romania. Znakomicie się łączy z rozmaitymi rzymskimi sosami na bazie jajek i twardego sera, ale my postanowiliśmy podać go ze szparagami – to świetny przepis na wiosenne danie! Doskonale uzupełni je aromatyczne pesto z czosnku niedźwiedziego i kremowy sos z ricottą. Nie zapomnijcie, żeby przed podaniem posypać potrawę parmezanem, listkami tymianku i świeżo zmielonym różowym pieprzem. Sprawdźcie, jak przygotować garganelli ze szparagami!
Ravioli z farszem ze szparagów i z koziego sera z parmezanem i czerwonym szczawiem
Delikatny, słony kozi ser w towarzystwie zielonych szparagów i parmezanu tworzy połączenie doskonałe. Jednym z najpopularniejszych we Włoszech kozich serów, które świetnie sprawdzają się w ravioli, jest caprino, ale polskie sery z koziego mleka też zdadzą egzamin. Gotowy makaron podajcie w delikatnej maślanej emulsji z dodatkiem parmezanu i świeżo zmielonego pieprzu i udekorujcie listkami czerwonego szczawiu, który podkreśli jego wiosenny charakter. Zobaczcie, jak przygotować tradycyjne włoskie ravioli ze szparagami i z kozim serem.
Tortelloni ze szparagami, z serem stracchino i parmezanem
Popularne w północnych Włoszech tortelloni świetnie się sprawdzi wypełnione farszem na bazie wiosennych szparagów i sera stracchino, który produkuje się z mleka pozyskiwanego od zmęczonych pod koniec dnia krów. Charakteryzuje się on kremową, maślaną konsystencją i bogatym, lekko kwaskowym smakiem, mogącym kojarzyć się z kefirem. Żeby danie nabrało jeszcze więcej smaku i charakteru, ciepły makaron podajemy z liśćmi grochu i z parmezanem, którego nigdy nie mamy dość. Oto sprawdzony przepis na klasyczne włoskie tortelloni ze szparagami i z serem stracchino.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?