Kukbuk
Kukbuk
Przepis na szparagi z azjatyckim dresingiem. Jak grillować szparagi (fot. Maciek Niemojewski)

Grillowane zielone szparagi z azjatyckim dressingiem i sezamem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
zielone szparagi
1/2 kg
oliwa
2 łyżki
sól
do smaku
sezam
2 łyżki
pieprz
do smaku
dressing:
jasny sos sojowy
50 ml
ocet ryżowy
25 ml
czosnek
1 ząbek (starty)
imbir
1 1/2 cm
olej sezamowy
1 łyżka
sok z cytryny
2 łyżki
oliwa
50 ml
miód
1-2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Szparagi obieramy od końca łodygi do ¾ wysokości, dobrze płuczemy, szczególnie główki, osuszamy. Składniki dressingu mieszamy, doprawiamy – powinien być intensywnie słono-słodko-kwaśny.

krok 2

Rozgrzewamy patelnię grillową, szparagi zwilżamy oliwą, solimy i kładziemy na patelni. Smażymy powoli, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Dodajemy na patelnię sezam i pieprz i podgrzewamy razem. Gorące szparagi przekładamy na półmisek i polewamy dressingiem. Możemy podać z jajkiem sadzonym.

TIP

Młode zielone szparagi można grillować nieobierane. Szczególnie gdy są drobne. Jeśli jednak chcemy jeść mięsiste, grube łodygi, lepiej obierać.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesne lato.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk