Co roku na wiosnę przyćmiewają swoim blaskiem inne warzywa. Sezon na szparagi trwa tak krótko, że nie ma się co zastanawiać – lepiej najeść się na zapas. Tym bardziej że zielone, białe i fioletowe szparagi zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego i co najważniejsze, mają niewiele kalorii. Można więc bezkarnie usmażyć je na dużej ilości masła lub posypać solidną porcją parmezanu. A jeśli wolicie bardziej obfite w smaki i zapachy dania ze szparagami, to polecamy podać je na wytrawnych gofrach lub przygotować krem szparagowy z prażonymi ziarnami. Zielone szparagi doskonale pasują też do azjatyckiego stir fry, a białe polecamy przyrządzić z panna cottą i truskawkami. Zacznijcie z nami szparagową rozpustę!
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Zuza Rożek
Krem szparagowy z prażonymi ziarnami
Oto przepis na pyszną zupę krem z zielonych szparagów z prażonymi ziarnami, którą przygotujecie w zaledwie pół godziny. Co więcej, gwarantujemy, że posmakuje także dzieciom. By podkreślić smak jędrnych i zgrabnych szparagów, podajcie zupę z cudownie chrupiącym czipsem z wędzonego boczku. Żeby go zrobić, wystarczy na suchej patelni usmażyć na złoty kolor kilka plastrów boczku – i gotowe.
Smażona salsefia z sosem z kiszonych białych szparagów
Smażona salsefia z sosem z kiszonych białych szparagów to idealne danie nie tylko dla wegetarian. Choć przyrządzanie białych szparagów wymaga nieco więcej czasu niż zielonych, dla tego sosu warto go poświęcić. Sok z ukiszonych szparagów wymieszajcie z delikatną śmietanką i masłem. Następnie polejcie nim usmażoną salsefię i dodatkowo udekorujcie ją ulubionymi piklami i rumianą bułką tartą. Białe szparagi ze smażoną salsefią to naprawdę rozpustne danie!
Wypróbuj przepis na smażoną salsefię z sosem z kiszonych białych szparagów >>
Szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem gribiche
Zielone szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem gribiche to jeden z najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących przepisów – doskonale wydobywa smak tych wiosennych warzyw. Kuszący aromat nadaje daniu wędzony boczek. Do tego korniszony, kapary i ocet winny – i macie zdrowy lunch lub kolację. A jeśli nie chcecie przygotowywać dressingu, możecie po prostu ugotować klasyczne jajko w koszulce, które również będzie się doskonale komponowało z delikatnymi zielonymi szparagami podsmażonymi na maśle. Wypróbujcie koniecznie przepis na szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem gribiche.
Sprawdź przepis na szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem gribiche >>
Gofry ze szparagami i z parmezanem
Gofry smakują rewelacyjnie nie tylko na słodko! Przygotujcie wytrawne gofry, ułóżcie na nich chrupkie i delikatne szparagi i posypcie je obficie parmezanem. To doskonały pomysł na śniadanie. A jeśli rano chcecie dłużej pospać, ciasto na gofry zróbcie wieczorem i włóżcie na noc do lodówki. Dzięki temu goframi ze szparagami i z parmezanem będziecie się mogli cieszyć zaraz po przebudzeniu.
Spaghetti ze szparagami i z pistacjami
Spaghetti z zielonymi szparagami i pistacjami to prawdziwie wiosenne danie z królem sezonu. I niezwykle rozpustne. Dla zintensyfikowania wrażeń polecamy je połączyć z kieliszkiem białego wina. Na początek ugotujcie spaghetti al dente, zetrzyjcie parmezan, a szparagi podsmażcie na maśle. Przed podaniem posypcie słonymi pistacjami i doprawcie odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Proste i łatwe danie gotowe w 20 minut.
Wypróbuj przepis na spaghetti ze szparagami i z pistacjami >>
Stir fry ze szparagów
Szybki i prosty sposób na obiad w stylu azjatyckim. Do stir fry można dodać dowolne warzywa zalegające w lodówce. My jednak polecamy przygotować wersję wiosenną i zrobić stir fry ze szparagów. Użyjcie zielonych szparagów, dzięki czemu nie będziecie musieli ich obierać. Usmażone z chili i kolendrą, nadadzą się na kolację albo – z dodatkiem makaronu ryżowego – na sycący obiad.
Pierś kurczaka ze szparagami
Szparagi doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięsa. Tym, którzy lubią sycące i aromatyczne dania, polecamy pierś kurczaka najpierw zamarynować w ziołach. Delikatne mięso po upieczeniu ułóżcie na talerzach i podajcie od razu z dodatkiem pędów groszku cukrowego i zielonych szparagów usmażonych na maśle ze szczyptą cukru. Jesteśmy pewni, że pierś z kurczaka ze szparagami zagości w waszym menu na stałe.
Lekka sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek
Gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, w sklepach i na bazarach królują już wyczekane nowalijki, pojawiają się też pierwsze owoce. To pora nie tylko na szparagi, ale również na szpinak czy wczesne truskawki. Ich połączenie gwarantuje rewelacyjne doznania kulinarne. Dlatego nie zwlekajcie dłużej i wymieszajcie te wiosenne składniki w lekkiej sałatce z dodatkiem wyrazistego sosu z musztardy i miodu. Sałatka ze szparagów, szpinaku i z truskawek to bomba witaminowa, która świetnie się sprawdzi jako zdrowa kolacja czy dodatek do potraw z grilla.
Wypróbuj przepis na lekką sałatkę ze szparagów, szpinaku i z truskawek >>
Grillowany stek z halibuta ze szparagami
Jeśli nie przepadacie za tradycyjnym stekiem, zróbcie jego rybną wersję. Dzięki temu przepisowi w błyskawiczny sposób podacie rybę w prawdziwie wiosennym stylu. Grillowany na słodkim karmelu stek z halibuta ze szparagami świetnie się sprawdzi podczas majówki czy na większy, weekendowy obiad. By przełamać słodycz sosu na bazie śmietanki, dodajcie nieco pieprzu, soli i cytryny.
Sprawdź, jak przygotować grillowany stek z halibuta ze szparagami >>
Tarta ze szparagami i z ricottą
Trudno o lepszą i bardziej apetyczną tartę wiosenną niż ta zrobiona z kruchego ciasta z dodatkiem zielonych szparagów, świeżych ziół i pomidorków koktajlowych. Swój wyrazisty i lekko słony smak tarta zawdzięcza ricotcie utartej z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. To połączenie przekona nawet najbardziej wymagających smakoszy – koniecznie spróbujcie tarty ze szparagami i z ricottą!
Risotto ze szparagami i z zielonym groszkiem
Idealny pomysł na obiad. Zamiast dodawać szparagi do makaronu, zróbcie z nimi inny włoski przysmak. Risotto ze szparagami i z zielonym groszkiem obłędnie pachnie, a w smaku nie ma sobie równych. Pamiętajcie, by koniecznie posypać je serem grana padano i doprawić ulubionymi ziołami. Gwarantujemy, że to danie, podane z kieliszkiem białego wina, przeniesie was wprost do słonecznej Italii. I pamiętajcie: idealne risotto powinno miękko rozlewać się po talerzu, w żadnym razie nie może być suche.
Wypróbuj przepis na risotto ze szparagami i z zielonym groszkiem >>
Chałka ze szparagami, z łososiem i sosem holenderskim
Dzień najlepiej zacząć od sycącego, pełnowartościowego śniadania. Jedną z naszych ulubionych wiosennych propozycji śniadaniowych jest słodka chałka z dużą ilością kruszonki podana z chrupkimi szparagami i wędzonym łososiem. By nadać śniadaniu wyrazistość, koniecznie podajcie je z domowym sosem holenderskim przyprawionym sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Chałkę ze szparagami, z łososiem i sosem holenderskim polecamy jeszcze posypać świeżym koperkiem.
Sprawdź przepis na chałkę ze szparagami, z łososiem i sosem holenderskim >>
Białe szparagi z truskawkami i panna cottą z brązowego masła
Choć białe szparagi są bardziej wymagające w przygotowaniu, dla niektórych dań warto poświęcić więcej czasu w kuchni. Delikatne białe szparagi ugotujcie z czekoladą i solą i zmiksujcie, a potem dodajcie do słodkiej panna cotty z brązowego masła. Ten słodko-słony deser koniecznie podajcie z dużą ilością soczystych truskawek. Białe szparagi z truskawkami i panna cotta z brązowego masła z pewnością was nie zawiodą!
Zobacz, jak zrobić białe szparagi z truskawkami i panna cottą z brązowego masła >>
Śniadaniowy bajgiel z truskawkami, jajkiem na twardo i ze szparagami
Pożywny bajgiel, w którym można ukryć dużo pysznych i zdrowych składników, doskonale smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Tym razem proponujemy podać go ze szparagami, z jajkiem na twardo i truskawkami w marynacie z octu balsamicznego, miodu i soku z pomarańczy. Taki początek dnia nie może być nieudany!
Wypróbuj przepis na śniadaniowego bajgla z truskawkami, jajkiem na twardo i ze szparagami >>
Dymne szparagi z młodymi porami, sosem romesco, migdałową dukkah i grillowaną cytryną
Choć w Polsce szparagi zazwyczaj kojarzą się z gotowaniem, tym razem wrzucimy je na grilla. Przyrządzone w ten sposób, mają przyjemnie dymny aromat. Świetnie sprawdzą się z migdałową dukkah, młodymi porami i romesco, czyli sosem pochodzącym z katalońskiego miasta Tarragona. Dymne szparagi są idealną propozycją na weekendową ucztę, ale także na lekki obiad w tygodniu. Nie zapomnijcie przed podaniem skropić ich sokiem z cytryny. Delikatnie kwaskowy akcent idealnie podkreśli walory grillowanej potrawy.
Białe szparagi zapiekane w kremie śmietankowym z gorgonzolą
Szparagi smakują wyśmienicie nawet wtedy, gdy są jedynie delikatnie zblanszowane, podane z masłem i solą. Tym razem jednak zdecydowaliśmy, że przetestujemy je w nieco bardziej złożonej odsłonie. Białe pędy rewelacyjnie komponują się z intensywną włoską gorgonzolą, zapieczone w piekarniku. Pst! Nie wylewajcie wywaru po gotowaniu szparagów! Ma delikatny smak i śmiało można go potraktować jako zdrową herbatę, która dobrze działa na nerki. Jeśli nie przekonuje was ten pomysł, wywar równie dobrze sprawdzi się jako baza zupy szparagowej.
Zobacz przepis na białe szparagi zapiekane w kremie śmietankowym z gorgonzolą >>
Zielone szparagi z azjatyckim dressingiem i sezamem
Zielone szparagi doskonale komponują się z innymi polskimi nowalijkami, ale równie dobrze sprawdzą się w daniach inspirowanych kuchnią azjatycką. Podajcie je z dressingiem na bazie sosu sojowego i imbiru, a także z sezamem – będzie zdrowo i pysznie. To wyśmienite danie zasmakuje amatorom kuchni orientalnej, ale spodoba się też tym, którzy lubią odkrywać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Młode zielone szparagi możecie grillować nieobierane – szczególnie gdy są drobne. Jeśli jednak chcecie jeść mięsiste, grube łodygi, lepiej je obrać.
Wypróbuj przepis na zielone szparagi z azjatyckim dressingiem i sezamem >>
Ravioli z farszem ze szparagów i z koziego sera z parmezanem i czerwonym szczawiem
To jeden z najwykwintniejszych sposobów na przyrządzenie szparagów. Delikatny słony kozi ser, zielone szparagi i parmezan tworzą idealne połączenie. W ravioli doskonale sprawdzi się kozi ser caprino, ale jeśli nie macie do niego dostępu, polskie sery z koziego mleka również powinny zdać egzamin. Ugotowany makaron podajcie w maślanej emulsji z dodatkiem parmezanu i świeżo zmielonego pieprzu, a wierzch dania udekorujcie listkami czerwonego szczawiu – będzie pięknie wyglądał i podkreśli świeżość dania. Jeśli lubicie włoską kuchnię, ale nie macie możliwości wyjechać na urlop, ten przepis sprawdzi się znakomicie. A jeżeli będzie wam mało, wypróbujcie inne przepisy na szparagi we włoskim stylu (Sprawdź przepisy na włoskie dania ze szparagami >>).
Przeczytaj również:
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
- Ludzie i inspiracje
20 wiosennych przepisów
Trudno wyobrazić sobie wiosenne gotowanie bez botwinki, szparagów czy rzodkiewek. Podpowiadamy najlepsze sposoby na wykorzystanie sezonowych składników w kuchni!
- Zdrowie i rozsądek
Dlaczego warto jeść szparagi?
Nie tylko są wyjątkowo smaczne, ale także korzystnie wpływają na organizm. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść szparagi i jak je przyrządzić, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw tego warzywa.
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
- Ludzie i inspiracje
20 wiosennych przepisów
Trudno wyobrazić sobie wiosenne gotowanie bez botwinki, szparagów czy rzodkiewek. Podpowiadamy najlepsze sposoby na wykorzystanie sezonowych składników w kuchni!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?