Królowa nowalijek kalorii ma niewiele, w przeciwieństwie do witamin i minerałów. Rzodkiewka to bogate źródło witaminy C i błonnika. Dodana do chłodnika, usprawni funkcjonowanie wątroby i wspomoże oczyszczanie organizmu z toksyn, a jedzona regularnie na przykład na chrupkim podpłomyku poprawi wygląd włosów i pobudzi ich wzrost. A gdyby tego jeszcze było mało, finezyjnie ponacinana, z powodzeniem zastąpi najpiękniejsze kwiaty i doda naszym posiłkom odrobinę wiosennej aury.
20 pomysłów na rzodkiewkę
Choć można ją kupić przez cały rok, rzodkiewka najlepiej smakuje na wiosnę. Idealna na kanapki i do sałatek, sprawdzi się też jako przekąska w czasie pracy czy składnik dania głównego.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Humus z rzodkiewką, sezamem i sosem pomarańczowym
A gdyby tak urozmaicić humus i podać go z rzodkiewkami? Idealnie komponują się z jego kremową konsystencją i nadają daniu piękny kolor, a do tego są smaczne i zdrowe. Możecie nabierać nimi pastę lub nałożyć je wraz z humusem na świeże pieczywo. Wszystko zależy od was! Jeśli trochę was poniosło i przygotowaliście odrobinę za dużo humusu, nie martwcie się. Śmiało możecie go przechowywać – do tygodnia – w zamkniętym pojemniku w lodówce. Przed podaniem danie koniecznie posypcie prażonym sezamem. Będzie świetnie wyglądało i jeszcze lepiej smakowało.
Sprawdź przepis na humus z rzodkiewką, sezamem i sosem pomarańczowym >>
Sałatka z roszponki i rzodkiewki z fetą i rzodkiewkowym winegretem
Pyszna i zdrowa sałatka z roszponki, rzodkiewki i fety doskonale sprawdzi się jako sycący lunch lub lekki obiad. Z dodatkiem nerkowców i obłędnego rzodkiewkowego winegretu zawróci w głowach nawet najbardziej radykalnym sceptykom zieleniny. Tę prostą sałatkę przygotujcie w zaledwie 10 minut. Pamiętajcie, by przed podaniem posypać ją posiekanymi orzechami – nie tylko dla ozdoby, ale i dla miłego urozmaicenia struktury dania.
Zobacz przepis na sałatkę z roszponki i rzodkiewki z fetą i rzodkiewkowym winegretem >>
Kanapka z fetą i piklami z rzodkwi
Jeśli ktoś twierdzi, że kanapki są nudne, zdecydowanie powinien wypróbować ten przepis. Świeży, chrupiący chleb, pyszna feta i obłędne pikle z rzodkwi – brzmi jak perfekcyjne danie. Kanapka doskonale sprawdzi się w sytuacji, kiedy natychmiast potrzebujecie pysznego urozmaicenia, bo jej przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut. Pst! Pikle możecie jeść od razu po ostygnięciu, ale najlepiej będą smakować następnego dnia. Zapewniamy, że warto wykazać się cierpliwością!
Gnocchi z rzodkiewkowym pesto, boczkiem i rzodkiewką w miodzie
Do zjedzenia tych pysznych włoskich kluseczek nikogo nie trzeba przekonywać. Zwłaszcza jeśli dodatkowo kuszą chrupkim boczkiem, rzodkiewkami w miodzie i nerkowcami. Po usmażeniu boczku nie myjcie patelni! Tłuszcz z mięsa doskonale sprawdzi się do podgrzania gnocchi. Przed podaniem danie udekorujcie orzechami – jeszcze trudniej będzie go nie schrupać!
Przygotuj gnocchi z rzodkiewkowym pesto, boczkiem i rzodkiewką w miodzie >>
Wołowina ze smażoną rzodkiewką z ostrym sosem z kolendry
Zrobienie dobrego steku to nie lada wyzwanie, ale warto się poświęcić i spędzić w kuchni trochę czasu, aby przygotować tak rewelacyjne danie. Stek podsmażcie z obu stron tak, aby na jego powierzchni powstała ciemnobrązowa skorupka. Z zewnątrz powinien być chrupiący, a w środku idealnie miękki. Tuż obok steku usmażcie przekrojone na pół rzodkiewki – świetnie uzupełnią smak soczystego mięsa i będą przyjemnie chrupały. Przed podaniem stek pokrójcie w plastry, obok wyłóżcie smażone rzodkiewki, polane ostrym sosem z kolendry. I smacznie, i wyjątkowo!
Sprawdź, jak zrobić wołowinę ze smażoną rzodkiewką z ostrym sosem z kolendry >>
Kurczak z dipem rzodkiewkowym
W miseczce połączcie posiekane liście rzodkiewki ze śmietaną, z pokruszoną fetą, solą i sokiem z cytryny. Rzodkiewki, zależnie od upodobań, pokrójcie w kostkę lub zetrzyjcie na tarce i dodajcie do reszty składników dipu. Następnie wsypcie gorczycę, wlejcie łyżkę oliwy i dokładnie wymieszajcie. Gotowe! Dip świetnie podkreśli smak wielu dań, ale my uwielbiamy go łączyć z chrupiącym kurczakiem. Wystarczy pokroić go na kawałki, a każdy z nich przed zjedzeniem zanurzyć w sosie. Smakuje wybornie, a przygotowanie zajmie wam jedynie 20 minut!
Ceviche z dorsza z ostrym sosem i piklami z rzodkiewki
Nie trzeba podróżować do Peru, aby poczuć unikalny klimat tamtejszej kuchni! Wystarczy przygotować w domu ceviche – przyrządzaną na bazie ryby tradycyjną potrawę, którą Peruwiańczycy doprowadzili do doskonałości. Choć możliwości jest wiele, my tym razem przygotowujemy ceviche z dorszem. W towarzystwie sosu z chili smakuje niesamowicie! Danie świetnie uzupełnią pyszne pikle z rzodkiewki. Pamiętajcie, że o jego jakości stanowi ryba – ważne, aby użyć świeżej i pochodzącej z pewnego źródła. Wyłącznie taka nadaje się do zjedzenia w ceviche! Choć to danie smakuje najlepiej w słoneczne dni, nie oznacza to, że nie można się nim cieszyć także o innej porze roku. Tym bardziej że – jak mało która potrawa – wprowadza w iście wakacyjny nastrój!
Wypróbuj przepis na ceviche z dorsza z ostrym sosem i piklami z rzodkiewki >>
Różowy chłodnik z rzodkiewką i malinami
Sposób na niebanalną zupę na wiosenne cieplejsze dni. Miłośnicy tradycyjnego chłodnika litewskiego z pewnością się w niej rozsmakują. Niesamowity kolor danie zawdzięcza nie tylko burakom, ale także rzodkiewce i malinom. Tym razem zamiast z jajkiem na twardo podajcie zupę z ogórkami małosolnymi i odrobiną twarogu. Nie pożałujecie!
Zobacz przepis na różowy chłodnik z rzodkiewką i malinami >>
Podpłomyki z rzodkiewką, kozim twarożkiem i pesto
Podpłomyki z rzodkiewką, kozim twarożkiem i pesto to rewelacyjny sposób na szybką przekąskę, a także na smaczne śniadanie dla dzieci. I zdrowe, bo dzięki rzodkiewce pełne witamin i minerałów. Rumiane placki z wyrazistym domowym pesto z dodatkiem groszku przyjemnie chrupią i z pewnością zachęcą maluchy do testowania nowych smaków.
Wypróbuj przepis na podpłomyki z rzodkiewką, kozim twarożkiem i pesto >>
Miska dobroci z rzodkiewką
To jeden z najzdrowszych sposobów na rozpoczęcie dnia albo pomysł na sycący lunch podczas długiego dnia w pracy. Połączenie rzodkiewki, kimchi, rukoli, ogórka i jajek z pewnością zachwyci niejednego miłośnika azjatyckich smaków. Miska dobroci gwarantuje solidny zastrzyk energii oraz niemałą dawkę minerałów i witamin, które wzmocnią organizm.
Raita ze zsiadłego mleka z pieczonymi ziemniakami i rzodkiewką
Kolejny pomysł na posiłek w wiosenny ciepły dzień. Tym razem za sprawą raity wybierzcie się do Indii. Ta gęsta, orzeźwiająca zupa jest pełna egzotycznych smaków. Jogurt grecki zmiksujcie z imbirem, dodajcie uprażony kumin i sok z pomarańczy. Jeszcze tylko zsiadłe mleko połączcie z rzodkiewką i ogórkiem, przyszykujcie ziemniaki, a na koniec dodajcie jajka ugotowane na twardo. Wystarczy nieco ponad pół godziny i pyszny obiad gotowy!
Zobacz przepis na raitę ze zsiadłego mleka z pieczonymi ziemniakami i rzodkiewką >>
Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych
Spring rolls, sajgonki albo wiosenne naleśniki. Ile nazw, tyle sposobów ich przyrządzenia. My proponujemy wersję wegańską z nadzieniem z rzodkiewki, młodej kapusty, marchwi i kalarepy. Do tego makaron sojowy i tofu. Idealny przepis na przekąskę w stylu azjatyckim, która smakuje jeszcze wyborniej podana z sosem orzechowym.
Sprawdź przepis na spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych >>
Serek śniadaniowy z rzodkiewką, ogórkiem i ze szczypiorkiem
Czasem klasyka śniadaniowa to najlepszy wybór. Zwłaszcza gdy w sklepach są już dostępne nowalijki. Wiosenne kanapki z rzodkiewką, ogórkiem i ze szczypiorkiem wyjdą perfekcyjnie, jeśli połączycie delikatny, kremowy serek śniadaniowy z kromką świeżego pieczywa. Pst! Twarożek niekoniecznie musicie wymieszać ze śmietaną. Równie dobrze sprawdzi się jogurt naturalny lub grecki.
Wypróbuj przepis na klasyczny serek śniadaniowy z rzodkiewką, ogórkiem i ze szczypiorkiem >>
Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki
Czy wiosną może być coś lepszego niż połączenie młodych ziemniaków i rzodkiewki? Sałatka z sezonowych smakołyków jest lekka, zdrowa, a do tego sprawdzi się i jako samodzielne danie, i jako dodatek do grilla podczas majówki. Młode ziemniaki ugotujcie, a rzodkiewkę pokrójcie w cienkie plasterki. Na koniec połączcie warzywa z sosem na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki z pewnością przypadnie do gustu i małym, i dużym smakoszom.
Zobacz przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i rzodkiewki >>
Lekka sałatka z rzodkiewką i chrupiącym jajkiem
Dzięki tej propozycji wiosenne śniadanie może być naprawdę lekkie i zdrowe – oto przepis na sałatkę z rzodkiewką, jajkiem i ogórkiem. Jak ją zrobić? Wystarczy ugotować jajka na twardo, dodać miks sałat, warzywa, ulubione kiełki i nowalijki. Sałatkę koniecznie polejcie sosem musztardowym z dodatkiem czosnku i soku z cytryny i nie zapomnijcie o chrupiących grzankach. Gwarantujemy, że po ten przepis będziecie sięgać w tym sezonie nieraz.
Wypróbuj przepis na lekką sałatkę z rzodkiewką i chrupiącym jajkiem >>
Kanapka z pastą z groszku, jajkiem po benedyktyńsku i pieczonymi rzodkiewkami
Choć ten przepis na pierwszy rzut oka wydaje się dość skomplikowany i pracochłonny, jego wykonanie zajmie wam jedynie 30 minut. Rzodkiewkę wymieszajcie z oliwą i natką pietruszki, a następnie upieczcie. Groszek zmiksujcie na gładką pastę, doprawcie solą i pieprzem. Na koniec posmarujcie chleb pastą, ułóżcie na niej jajka po benedyktyńsku i przyozdóbcie pieczonymi warzywami. To się nazywa rewelacyjny sposób na rozpoczęcie dnia.
Sprawdź przepis na kanapkę z pastą z groszku, jajkiem po benedyktyńsku i pieczonymi rzodkiewkami >>
Letnie spring rolls z rzodkiewką, fasolką szparagową i pikantnym sosem z pasty migdałowej
Letnie spring rolls z rzodkiewką, fasolką szparagową i pikantnym sosem z pasty migdałowej możecie śmiało zapakować do pudełka i zabrać do pracy, do szkoły lub na piknik. Co więcej, sprawdzą się także na domówce. W papier ryżowy zawińcie młodą marchew, ogórka i kiełki rzodkiewki. Spring rolls proponujemy podawać nie tylko z sosem migdałowym, ale też z syropem klonowym i sosem sojowym.
Dorsz w słodko-kwaśnej marynacie z pieczonymi ziemniakami i rzodkiewką
Ryba z ziemniakami to połączenie, które sprawdzi się w każdym wydaniu, zwłaszcza jeśli przyozdobimy danie rzodkiewką. Zamiast tradycyjnego fish & chips polecamy wam filety z dorsza w marynacie z mango, ananasa i kolendry. A żeby nie było za słodko, smak owoców koniecznie przełamcie tabasco albo innym ulubionym ostrym sosem i młodą rzodkiewką. Do tego oczywiście pieczone ziemniaki, solidnie doprawione solą i pieprzem. Ten obiad nie może się nie udać.
Zobacz przepis na dorsza w słodko-kwaśnej marynacie z pieczonymi ziemniakami i rzodkiewką >>
Szybki chłodnik na jogurcie naturalnym z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką
Naprawdę błyskawiczny chłodnik na jogurcie naturalnym z dodatkiem ogórka małosolnego i rzodkiewki. Przygotujecie tę zupę w zaledwie 30 minut, ale smak zapadnie wam w pamięć na znacznie dłużej. W tym wydaniu chłodnik doskonale łączy się z młodymi ziemniakami i wędzonym boczkiem. Do tego spora łyżka masła i posiekany koperek – i macie naprawdę lekkie, smaczne i wiosenne danie.
Sprawdź przepis na szybki chłodnik na jogurcie naturalnym z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką >>
Prosty makaron casarecce z pesto z liści rzodkiewki
Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a marzy wam się pyszny i sycący obiad, ten makron sprawdzi się idealnie. Jest pyszny i prosty, a do tego jego przygotowanie nie zatrzyma was zbyt długo przy garnkach. Casarecce świetnie odnajduje się w towarzystwie lekkich warzywnych sosów. Serwujcie go z jajkiem sadzonym i świeżo mielonym pieprzem. Gwarantujemy, że będziecie usatysfakcjonowani!
Sprawdź przepis na prosty makaron casarecce z pesto z liści rzodkiewki >>
Sandacz z rzodkiewką na maśle
Mimo że rzodkiewkę jemy zazwyczaj na surowo – z twarożkiem lub położoną na kanapce – doskonale sprawdzi się także w wersji duszonej na maśle, podana z sandaczem. Rzodkiewkę pokrójcie na połówki, a z pęczka oberwijcie najładniejsze listki. Filety z sandacza przyprawcie, a następnie lekko podsmażcie na maśle. Na drugiej patelni rozgrzejcie masło i wrzućcie na nie pokrojoną rzodkiewkę i posiekany czosnek. Smażcie je około 5 minut, co jakiś czas poruszajcie patelnią. Dodajcie skórkę z cytryny, koperek, szczypiorek i opłukane liście rzodkiewki, a później doprawcie solą i pieprzem. Na talerzu ułóżcie usmażone liście i połóżcie na nich rybę. Na wierzch wyłóżcie rzodkiewkę. Gotowe!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?