Kukbuk
Kukbuk
klasyczny chłodnik w niebanalnej wersji - chłodnik z botwinką, malinami i twarogiem

Różowy chłodnik z malinami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
buraki
1 pęczek
czerwony ocet winny
3 łyżki
cukier
3 czubate łyzki
woda
100 ml
maliny
1/2 pojemniczka
ogórki małosolne
4 średnie
rzodkiewka
1 pęczek
jogurt naturalny
700 ml
maślanka
300 ml
koperek
sól i pieprz
twaróg
2 łyżki
olej lniany
1 łyżka

Przepis: Agata Wojda


Zdjęcia: dinnershow studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Gotujemy buraki w posłodzonej i posolonej wodzie (możemy te także upiec – lekko podlać wodą, przykryć formą spożywczą, piec do miękkości w temperaturze 170 stopni). Buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Starte zalewamy octem i odstawiamy. 

krok 2

Cukier rozpuszczamy w wodzie i na małym ogniu redukujemy do konsystencji syropu. Dodajemy maliny, trzymamy na ogniu 3 minuty, a następnie miksujemy i przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek. Kilka łyżek przecieru zostawiamy do dekoracji, pozostałą część dodajemy do buraków i mieszamy. Ogórki i rzodkiewki ścieramy w całości na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jogurt i maślankę, buraki i posiekamy koper (zostawiamy trochę do dekoracji). Doprawiamy i dokładnie mieszamy. Schładzamy. Serwujemy z pokruszonym serem, kapką oleju lnianego i koperkiem.

przeczytaj

w przerwie

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!