Szybki chłodnik na jogurcie naturalnym z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką
czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
młode ziemniaki
300 g
sól
do do gotowania + do smaku
ogórek gruntowy
2 sztuki
ogórek małosolny
2 sztuki
rzodkiewka
1 pęczek
jogurt naturalny
500 ml
szczypiorek
½ pęczka
koperek
½ pęczka
czosnek
1 ząbek
sok z cytryny
3 łyżki
pieprz
do smaku
Do podania:
boczek wędzony
100 g
masło
1 łyżka
posiekany koperek
garść
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska
krok 1
Młode ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
krok 2
Ogórki i rzodkiewkę myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski z jogurtem naturalnym. Szczypiorek i koperek siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę –przekładamy jedo naczynia z jogurtem. Chłodnik doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
krok 3
Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Chłodnik nakładamy do miseczek. Ugotowane ziemniaki łączymy z masłem, posypujemy przesmażonym boczkiem i koperkiem. Podajemy razem z chłodnikiem.