Kukbuk
Kukbuk

Szybki chłodnik na jogurcie naturalnym z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
młode ziemniaki
300 g
sól
do do gotowania + do smaku
ogórek gruntowy
2 sztuki
ogórek małosolny
2 sztuki
rzodkiewka
1 pęczek
jogurt naturalny
500 ml
szczypiorek
½ pęczka
koperek
½ pęczka
czosnek
1 ząbek
sok z cytryny
3 łyżki
pieprz
do smaku
Do podania:
boczek wędzony
100 g
masło
1 łyżka
posiekany koperek
garść

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Młode ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.

krok 2

Ogórki i rzodkiewkę myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski z jogurtem naturalnym. Szczypiorek i koperek siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę – przekładamy je do naczynia z jogurtem. Chłodnik doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

krok 3

Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Chłodnik nakładamy do miseczek. Ugotowane ziemniaki łączymy z masłem, posypujemy przesmażonym boczkiem i koperkiem. Podajemy razem z chłodnikiem. 

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk