Kukbuk
Kukbuk
Przepis na prosty makaron z pesto z liści rzodkiewki (fot. Maciek Niemojewski)

Prosty makaron casarecce z pesto z liści rzodkiewki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
rzodkiewka
2 pęczki
słonecznik
100 g
starty parmezan
2 garści
cytryna
1 sztuka
oliwa
3 łyżki + do smażenia
sól
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku
jajko „zerówka”
4 sztuki
casarecce
1 opakowanie

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Rzodkiewkę dokładnie myjemy, oddzielamy liście. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Przygotowujemy pesto blendując lub ucierając w moździerzu słonecznik, liście rzodkiewki, parmezan, sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 2

Rzodkiewki kroimy na połówki lub ćwiartki i smażymy na oliwie aż się zarumienią. Smażymy jajka sadzone. 

krok 3

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy z pesto i ze smażonymi rzodkiewkami. Podajemy z jajkiem sadzonym. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk