Kukbuk
Kukbuk
Raita ze zsiadłego mleka z pieczonymi ziemniakami

Raita ze zsiadłego mleka z pieczonymi ziemniakami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
zsiadłe mleko
600 ml
sól i pieprz
do smaku
kumin
1/4 łyżeczki
kolendra
1/4 łyżeczki
kozieradka
1/4 łyżeczki
ogórek
1/2 sztuki
rzodkiewka
6 sztuk
świeża kolendra
1 łyżka
szczypiorek
1 łyżka
młode ziemniaki
4 sztuki
olej rzepakowy
do smażenia
woda
1 1/2 litra
biały ocet winny
100 ml
jajka "zerówki"
4 sztuki

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki


Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Zsiadłe mleko delikatnie solimy. Dodajemy pozostałe przyprawy, pokrojone w kostkę: ogórek i rzodkiewki oraz kolendrę i szczypiorek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki raity się połączyły.

krok 2

Ziemniaki myjemy i obgotowujemy przez 10 minut, po czym kroimy w cienkie plastry i smażymy na oleju na mocno rozgrzanej patelni.

krok 3

W rondelku zagotowujemy wodę z octem. Jajka pojedynczo wbijamy do miseczki. Łyżką robimy w wodzie wirek i wlewamy do niej po jednym jajku. Gotujemy 3 minuty na małym ogniu i wyjmujemy ostrożnie łyżką cedzakową.

Na talerze nakładamy raitę i ziemniaki. Na wierzchu układamy ugotowane jajka.

więcej pomysłów na chłodniki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk