Kukbuk
Kukbuk
Przepisy z rzodkiewkami – kurczak z dipem rzodkiewkowym (fot. Paulina Czyżewska)

Kurczak z dipem rzodkiewkowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
nóżka kurczaka bez kości
1 sztuka
sól
do smaku
oliwa
3 łyżki
śmietana
3 łyżki
feta
30 g
sok z cytryny
2 łyżeczki
rzodkiewka
3 sztuki
gorczyca
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Kurczaka solimy z obu stron i smażymy około 5 minut na 2 łyżkach oliwy. Układamy go tak, by przywierał skórą do patelni, i dociskamy czymś ciężkim, aby  skóra zrobiła się złocista i chrupiąca.   

krok 2

W miseczce łączymy  śmietanę, pokruszoną fetę, sól, sok z cytryny i posiekane liście rzodkiewki.    Rzodkiewki kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce i dodajemy do sosu. Wsypujemy gorczycę i wlewamy 1 łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy.  Kurczaka kroimy na kawałki i podajemy z dipem rzodkiewkowym.   

Więcej przepisów z rzodkiewką:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk