Kukbuk
Kukbuk
Dania z rzodkiewkami – wołowina ze smażoną  rzodkiewką i z  ostrym sosem z kolendry (fot. Paulina Czyżewska)

Wołowina ze smażoną  rzodkiewką i z  ostrym sosem z kolendry

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
kolendra
1 pęczek
posiekana papryczka chili
1 łyżeczka
cytryna
½ sztuki
oliwa
2 łyżki
stek wołowy
250 g
sól
2 łyżeczki + do smaku
rzodkiewka
1 pęczek

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Kolendrę myjemy, siekamy, a następnie wrzucamy do miseczki. Dodajemy chili. Zalewamy sokiem z cytryny i oliwą i dokładnie mieszamy.   

krok 2

Stek obtaczamy w soli (2 łyżeczki) z obu stron i smażymy na patelni grillowej przez 3 minuty, aż na powierzchni mięsa powstanie ciemnobrązowa skorupka. Przewracamy go na drugą stronę i powtarzamy czynność – smażymy znów przez 3 minuty. Obok mięsa, przez mniej więcej 5 minut, smażymy  przekrojone na pół rzodkiewki. Kiedy stek będzie podsmażony, ale wciąż miękki, zdejmujemy go z patelni i przekładamy na talerz. Rzodkiewki solimy do smaku.  

krok 3

Stek  kroimy w plastry, podajemy ze smażonymi rzodkiewkami, polany sosem z kolendry.  

Więcej przepisów z rzodkiewką:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk