Kukbuk
Kukbuk
Dania z rzodkiewkami – sałatka z roszponki i rzodkiewki z fetą i rzodkiewkowym winegretem (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z roszponki i rzodkiewki z fetą i rzodkiewkowym winegretem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
Sałatka:
roszponka
200 g
rzodkiewka
1 pęczek
feta
50 g
nerkowce
garść
Rzodkiewkowy winegret:
rzodkiewka
1 sztuka
miód
½ łyżeczki
sok z cytryny
z ½ sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
oliwa
2 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Myjemy roszponkę i rzodkiewkę. Odkładamy 1 rzodkiewkę w całości, resztę kroimy w ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę, orzechy siekamy.    

krok 2

Na drobnej tarce ścieramy odłożoną rzodkiewkę, a następnie łączymy ją w miseczce z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wlewamy oliwę, cały czas mieszając. 

krok 3

Roszponkę mieszamy z rzodkiewkowym winegretem i przekładamy do głębokiego talerza. Na sałacie układamy kostki fety, ćwiartki rzodkiewki i posiekane nerkowce.   

Więcej przepisów z rzodkiewką:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk