Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na dania z rzodkiewkami – gnocchi z rzodkiewkowym pesto, boczkiem i rzodkiewką w miodzie (fot. Paulina Czyżewska)

Gnocchi z rzodkiewkowym pesto, boczkiem i rzodkiewką w miodzie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
boczek wędzony
90 g
nerkowce lub orzechy włoskie
½ szklanki
rzodkiewka
1 pęczek
liście kolendry
kilka sztuk
sok z cytryny
z ½ sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
oliwa
2 łyżki
miód
1 łyżeczka
chili
szczypta
gnocchi
1 opakowanie

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Na średnim ogniu, na patelni bez tłuszczu, smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy będzie chrupiący, zdejmujemy go z ognia i odkładamy na bok. Nie myjemy patelni po smażeniu – przyda nam się w kolejnych krokach.

krok 2

W moździerzu lub blenderze rozdrabniamy 1 łyżkę orzechów. Dodajemy do nich posiekane liście rzodkiewki i kolendry, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką oliwy. Ponownie miksujemy w blenderze.   

krok 3

Przekrojone na pół rzodkiewki smażymy przez 5 minut na czystej patelni, na łyżce oliwy z dodatkiem miodu i szczypty chili.

krok 4

Na patelni po boczku smażymy gnocchi przez 5-6 minut, aż będą miękkie i złociste. Dodajemy do nich rzodkiewkowe pesto i dokładnie mieszamy. Na talerz wykładamy gnocchi, usmażony boczek i rzodkiewki w miodzie. Przed podaniem danie dekorujemy pozostałymi orzechami.

Więcej przepisów z rzodkiewką:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk