Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na dania z rzodkiewkami – kanapka z fetą i piklami z rzodkwi (fot. Paulina Czyżewska)

Kanapka z fetą i piklami z rzodkwi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 5 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
Pikle:
ocet
¾ szklanki
woda
¾ szklanki
miód
1 łyżka
sól
1 łyżeczka
rzodkiewka
1 pęczek
liście kolendry
garść
Kanapka:
feta
½ opakowania
ulubiony chleb
2 kromki
liście rzodkiewki
według uznania
oliwa
do polania
orzechy
garść

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

W małym garnku łączymy ocet, wodę, miód i sól. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż miód się rozpuści i płyn będzie gorący.

krok 2

Rzodkiewki myjemy, wkładamy dosłoika i zalewamy przygotowaną mieszanką. Zamykamy słoik i odstawiamy go do lodówki. Kiedy płyn całkowicie ostygnie, dokładamy do słoika liście kolendry i znów go zakręcamy.  

krok 3

Fetę kroimy w plastry i układamy na kromkach chleba. Na wierzch wykładamy pokrojone w plastry lub ćwiartki pikle i liście rzodkiewki. Przed podaniem kanapkę polewamy oliwą i posypujemy posiekanymi orzechami.   

TIP

Pikle możemy jeść od razu po ostygnięciu, ale najlepiej smakują następnego dnia.   

Więcej przepisów z rzodkiewką:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk