Sandacz z rzodkiewką na maśle
- rzodkiewka
- 1 pęczek
- filet z sandacza
- 2 porcje
- sól
- do smaku
- mąka pszenna
- 1 łyżka
- masło
- 6 łyżek
- czosnek
- 1 ząbek
- cytryna
- 1 sztuka
- posiekany koperek
- 1 łyżka
- pokrojony szczypiorek
- 1 łyżka
- pieprz
- do smaku
Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk
krok 1
Rzodkiewkę płuczemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Obrywamy z pęczka najładniejsze listki, płuczemy.
krok 2
Filety z sandacza solimy i oprószamy mąką. Połowę masła rozgrzewamy na patelni i krótko smażymy na nim filety – z obydwu stron.
krok 3
Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Wrzucamy na nie pokrojoną rzodkiewkę, dodajemy posiekany czosnek i smażymy 5 minut, poruszając patelnią. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, koperek, szczypiorek i opłukane liście rzodkiewki, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wyciskamy sok z cytryny.
krok 4
Na talerzu układamy usmażone liście, na nich kładziemy rybę. Na wierzch wykładamy rzodkiewkę.
TIP 1
Liście rzodkiewki można gotować lub zjadać na surowo. Z pęczka rzodkiewki oderwijcie najładniejsze liście, opłuczcie je, osuszcie i użyjcie do przygotowania sałatki. Na gorąco wystarczy podgrzać je na patelni, tak jak szpinak. Pasują do wiosennej zupy, na przykład koperkowej. Z kolei, jeśli połączycie je z parmezanem, oliwą, czosnkiem i orzechami, zrobicie z nich pyszne pesto.
TIP 2
Pierwszą wiosenną rzodkiewkę Francuzi proponują podawać jako przekąskę z wiejskim masłem i gruboziarnistą solą.
TIP 3
Greckie tzaziki (jogurt, utraty czosnek, ogórek, oliwa), francuska remoulada (majonez, musztarda, pikle, kapary, korzeń selera) czy hinduska raita (jogurt, mięta, kolendra, imbir, ogórek) z utratą rzodkiewką nabiorą wiosennego charakteru.
Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wiosna.
Przeczytaj więcej:
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: owoce lata
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: pomidory
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna wiosna
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.