Kukbuk
Kukbuk
Przepis – sandacz z rzodkiewką na maśle, jak zrobić sandacza, pomysł na obiad z rybą (fot. Maciek Niemojewski)

Sandacz z rzodkiewką na maśle

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
rzodkiewka
1 pęczek
filet z sandacza
2 porcje
sól
do smaku
mąka pszenna
1 łyżka
masło
6 łyżek
czosnek
1 ząbek
cytryna
1 sztuka
posiekany koperek
1 łyżka
pokrojony szczypiorek
1 łyżka
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

krok 1

Rzodkiewkę płuczemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Obrywamy z pęczka najładniejsze listki, płuczemy.

krok 2

Filety z sandacza solimy i oprószamy mąką. Połowę masła rozgrzewamy na patelni i krótko smażymy na nim filety – z obydwu stron.

krok 3

Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Wrzucamy na nie pokrojoną rzodkiewkę, dodajemy posiekany czosnek i smażymy 5 minut, poruszając patelnią. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, koperek, szczypiorek i opłukane liście rzodkiewki, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wyciskamy sok z cytryny.

krok 4

Na talerzu układamy usmażone liście, na nich kładziemy rybę. Na wierzch wykładamy rzodkiewkę.

TIP 1

Liście rzodkiewki można gotować lub zjadać na surowo. Z pęczka rzodkiewki oderwijcie najładniejsze liście, opłuczcie je, osuszcie i użyjcie do przygotowania sałatki. Na gorąco wystarczy podgrzać je na patelni, tak jak szpinak. Pasują do wiosennej zupy, na przykład koperkowej. Z kolei, jeśli połączycie je z parmezanem, oliwą, czosnkiem i orzechami, zrobicie z nich pyszne pesto.

TIP 2

Pierwszą wiosenną rzodkiewkę Francuzi proponują podawać jako przekąskę z wiejskim masłem i gruboziarnistą solą.

TIP 3

Greckie tzaziki (jogurt, utraty czosnek, ogórek, oliwa), francuska remoulada (majonez, musztarda, pikle, kapary, korzeń selera) czy hinduska raita (jogurt, mięta, kolendra, imbir, ogórek) z utratą rzodkiewką nabiorą wiosennego charakteru.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wiosna.

Przeczytaj więcej:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk