Kukbuk
Kukbuk
Danie domowe z płaskórką, kimchi i jajkiem (fot. Michał Lichtański)

Miska dobroci

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 MINUT
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
SAŁATA:
pomidor (pokrojony w kawałki lub podpieczony z czosnkiem i oliwą)
1 sztuka
rukola lub roszponka
garść
ogórek gruntowy
1 sztuka
rzodkiewka
garść
cebula dymka
1 sztuka
kasza orkiszowa lub inna (ugotowana)
1/2 szklanki
jajko "zerówka" (sadzone lub ugotowane na twardo)
1 sztuka
kiszonki
opcjonalnie
SOS I:
jogurt naturalny (tłusty)
100 ml
sok z kiszonej cytryny
2 łyżeczki
miąższ z kiszonej cytryny
1 łyżeczka
listki mięty
garść
SOS II:
sos sojowy
2 łyżeczki
sok z cytryny
3 łyżki
olej sezamowy
1 łyżeczka
sezam
szczypta

Przepis: Zosia Pilitowska / Ranny Ptaszek


Zdjęcie: Michał Lichtański

krok 1

Przygotowujemy dressingi. Wszystkie składniki pierwszego sosu blendujemy. Gdy będzie gotowy przelewamy go do małego słoiczka. W drugim słoiczku mieszamy łyżeczką wszystkie składniki drugiego dressingu. 

krok 2

Składniki na sałatę układamy na głębokim talerzu i obficie polewamy jednym z dwóch przygotowanych wcześniej sosów.

TIP

Sosy możemy przechowywać w lodówce do pięciu dni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka