Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na dania z rzodkiewkami – ceviche z dorsza z ostrym sosem i piklami z rzodkiewki (fot. Paulina Czyżewska)

Ceviche z dorsza z ostrym sosem i piklami z rzodkiewki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
filet z dorsza
400 g
sól
3 łyżki + do smaku
cytryna
1 i ½ sztuki
rzodkiewka
1 pęczek
kolendra
1 pęczek
chili
według uznania
oliwa
2 łyżki
śmietana
2 łyżki
pieprz
do smaku
ocet
3 łyżki
woda
3 łyżki
miód
2 łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Dorsza pokrywamy dokładnie solą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie płuczemy rybę w zimnej wodzie, a następnie osuszamy. Skrapiamy ją sokiem z połowy cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę.   

krok 2

Siekamy umyte liście rzodkiewki i kolendry. Wrzucamy je do miseczki, dodajemy do nich chili, sok z drugiej połówki cytryny i oliwę. Mieszamy.    

krok 3

Do oddzielnej miseczki wlewamy śmietanę i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.   

krok 4

Pokrojone w plastry rzodkiewki wrzucamy do garnka z octem, wodą, miodem i solą. Zagotowujemy, a następnie wyjmujemy rzodkiewki z zalewy.    

krok 5

Rybę kroimy w plastry i wykładamy na talerz, obok kładziemy pikle z rzodkiewek. Polewamy danie zielonym i białym sosem, dekorujemy liśćmi kolendry i rzodkiewki.

Więcej przepisów z rzodkiewką:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk