Kukbuk
Kukbuk
bakłażany z orzechami włoskimi, faszerowany bakłażan, sakiewki bakłażanowe, kuchnia arabska, kuchnia izraelska, przekąska na imprezę, lekka kolacja, wegańskie przekąski, wegański obiad

Bakłażany z orzechami włoskimi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
bakłażan
3 średnie sztuki
orzechy włoskie
200 g
czosnek
2-3 ząbki
mielona kolendra
1 łyżeczka
kurkuma
1 łyżeczka
biały ocet winny
1 łyżeczka
woda (wrzątek)
100 ml
olej roślinny
do smażenia
świeża kolendra
garść
granat
1/2 sztuki
Przepis: David Turkestanishvili
Zdjęcia: Radek Polak
Stylizacja: Małgorzta Białobrzycka

krok 1

Bakłażany kroimy wzdłuż na około pięciomilimetrowe plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny.

krok 2

Orzechy wsypujemy do miski, czosnek ucieramy i dodajemy do orzechów razem z przyprawami i solą, zagniatamy rękoma, aż zacznie się z nich wydobywać olej. Dolewamy ocet oraz wrzątek i mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Wciąż mieszając, dodajemy posiekaną kolendrę i ziarna granatu.

krok 3

Plastry bakłażana odsączamy i podrumieniamy na oleju. Możemy też przygotwać plastry w piekarniku – wtedy smarujemy je oliwą z obu stron i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kiedy ostygną, smarujemy je pastą z orzechów i zwijamy w roladki. Serwujemy na dużym talerzu.

Wyszukaj inne przepisy z bakłażanem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk