Kukbuk
Kukbuk
karmelki z orzechami, domowe karmelki, domowy karmel, karmel, słony karmel, karmel z orzechami, ciasteczka z orzechami, przepis Monika Walecka, Gotujebolubi

Karmelki z orzechami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
cukier
1 szklanka
miód
1/2 szklanki
masło
2 łyżki
orzechy laskowe
1 szklanka

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka

krok 1

Połowę cukru wysypujemy na suchą patelnię i topimy na średnim ogniu. Kiedy wszystkie kryształki znikną, dodajemy pozostały cukier, miód i masło. Mieszając, czekamy, aż cukier i miód nabiorą głębokiego złotego koloru.

krok 2

Zdejmujemy karmel z ognia, wrzucamy orzechy i mieszamy, aby dokładnie pokryły się masą. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy szpatułką, aby utworzyć równą warstwę. Odstawiamy na kilkanaście minut, by karmel stężał.

krok 3

Wystudzone kroimy na kwadraty i podajemy na papierkach (będą dość miękkie). Karmelki możemy pokroić na małe prostokąty, zawinąć w papierki i podarować na prezent.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!