Kukbuk
Kukbuk
Kopytka z kurkami, parmezanem i natką pietruszki (fot. Angela Matlak)

Kopytka z kurkami, rukolą i orzechami włoskimi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ziemniaki
½ kg
sól morska
do gotowania + do smaku
jajko „zerówka”
1 sztuka
mąka pszenna
100 g + do podsypania
oliwa
1 łyżka
masło
2 łyżki
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
kurki
100 g
orzechy włoskie
garść
rukola
garść
parmezan
2 łyżki
pieprz świeżo mielony
do smaku

Przepis, przygotowanie i zdjęcia: Angela Matlak

krok 1

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 30 minut. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia.

krok 2

Do ziemniaków dodajemy roztrzepane jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. By kopytka nie były twarde, zagniatamy ciasto przez krótki czas, starając się, nie dosypywać zbyt dużo mąki.

krok 3

Ciasto dzielimy na kilka części, a następnie formujemy z nich wałeczki o grubości mniej więcej kciuka. Podsypując delikatnie mąką, kroimy je na ukos, by utworzyć nieduże kopytka.

krok 4

W dużym garnku zagotowujemy wodę. W tym czasie na patelni, na oliwie i połowie masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Kopytka wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Wyjmujemy po 2-3 minutach od wypłynięcia.

krok 5

Na patelnię dodajemy pozostałe masło i oczyszczone kurki. Doprawiamy solą morską i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu – co chwilę mieszamy. Na koniec dorzucamy porcję kopytek oraz orzechy włoskie. Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy garść rukoli, mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy posypane rozkruszonym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

TIP

By szybko i skutecznie oczyścić kurki, wystarczy zasypać je łyżeczką soli w dużej misce, a potem zalać wrzątkiem. Gdy po kilku minutach piasek i brud opadną na dno, wyjmujemy grzyby z wody i osuszamy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk