Kukbuk
Kukbuk
pecan pie, tarta orzechowa, kruche ciasto, krucha tarta, tarta z miodem i orzechami, przepis Monika Walecka, ciasto z orzechami, Amerykański pie, gotujebolubi

Pecan pie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna
200 g
masło
140 g
cukier
2 łyżki
sól
1 płaska łyżeczka
woda
60 ml
nadzienie:
masło
60 g
cukier brązowy
1 szklanka
syrop klonowy lub miód
3/4 szklanki
sól
1/2 łyżeczki
esencja waniliowa
1 łyżka
bourbon
2 łyżki
jajko "zerówka"
3 sztuki
posiekane orzechy pekan
2 szklanki

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka

krok 1

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mąki i rozcieramy dokładnie w rękach lub mikserem. Wlewamy wodę i szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

krok 2

Schłodzone rozwałkowujemy cienko na okrąg o średnicy nieco większej niż blacha. Wykładamy ciastem formę do tarty – to, co wystaje poza brzegi, podwijamy pod spód, aby rant wypieku był nieco grubszy. Nakłuwamy ciasto widelcem i chowamy je do lodówki na godzinę.

krok 3

Po tym czasie na cieście kładziemy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy go ceramicznymi kulkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy 10 minut. Usuwamy papier oraz obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dokładnie studzimy.

krok 4

W garnuszku rozpuszczamy masło. Wsypujemy cukier i dobrze mieszamy, by całkowicie się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop klonowy, sól, esencję waniliową i bourbon. Wlewamy do miski z roztrzepanymi jajkami, wsypujemy orzechy i starannie mieszamy. Masę orzechową przelewamy na podpieczony i wystudzony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 50 minut, aż nadzienie się zetnie. Podajemy wystudzone, z lodami lub bitą śmietaną.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!