Kukbuk
Kukbuk
pieczony por, pieczony por z sosem orzechowym, orzechowy winegret, por

Pieczone pory z orzechowym winegretem i popiołem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
pieczony por:
por
4 sztuki
oliwa i sól
sos:
orzechy włoskie
40 g
fileciki anchois
3 sztuki
szalotka
1 sztuka
ocet z czerwonego wina
1 łyżka
oliwa
sól i pieprz
dodatkowo:
kwaśna śmietana

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski


Cermika: PoPo Ceramics

pieczony por, pieczony por z sosem orzechowym, orzechowy winegret, por
Odcinamy zielone części porów. Zachowujemy około 200 gramów, a resztę zużywamy np. do zupy. Wykładamy je na blasze i pieczemy w 180°C, aż będą całkowicie czarne - będzie sporo dymu. Pozwalamy im wystygnąć i rozdrabniamy je w moździerzu na popiół.   Pory obieramy z kilku twardszych, wierzchnich warstw, po czym gotujemy w obficie posolonej wodzie przez 5 minut. Smarujemy dokładnie oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy, aż mocno się przypieką. Potrwa to około 15 minut.   Orzechy, anchois i szalotkę siekamy. Mieszamy z octem i oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem.   Pory wykładamy na odrobinie kwaśnej śmietany, posypujemy popiołem i polewamy winegretem. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!