Kukbuk
Kukbuk
Baklava figowo-orzechowo-miodowa z dipem (fot. dinnershow.studio)

Baklava orzechowo-figowa z syropem tymiankowym i dipem miodowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
orzechy włoskie
300 g
cynamon
1 łyżeczka
miód tymiankowy
50 g
masło
100 g
ciasto filo
350 g
świeże figi
100 g
syrop:
woda
100 ml
miód tymiankowy
50 g
cukier
120 g
sok z cytryny
1 łyżka
dip:
jogurt
200 ml
miód
1 łyżka
pestki granatu
z 1 owoca

Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Przepis i wykonanie potrawy: Tomasz Królikowski

krok 1

Orzechy siekamy, mieszamy z cynamonem i miodem. Masło rozpuszczamy w rondelku.

krok 2

Płaty ciasta filo przycinamy do rozmiaru naczynia żaroodpornego. Następnie formę smarujemy roztopionym masłem (resztę pozostawiamy). Na dnie układamy sześć płatów ciasta – jeden na drugim. Nakładamy ⅓ masy orzechowej i ⅓ porcji pokrojonych w cienkie plastry fig. Powtarzamy czynność, aż zużyjemy całą masę orzechową i owoce. Na wierzchu kładziemy pozostałe 2 płaty ciasta. Na koniec smarujemy resztą roztopionego masła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

krok 3

Przygotowujemy syrop. Wodę, miód i cukier podgrzewamy w rondlu i redukujemy do konsystencji syropu. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Studzimy.

Reklama

krok 4

Przygotowujemy dip. Jogurt mieszamy z miodem i pestkami granatu.

krok 5

Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika zalewamy zimnym syropem. Serwujemy z dipem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk