Kukbuk
Kukbuk
Racuchy puszyste z orzechów laskowych (fot. Radek Polak)

Racuchy z orzechów laskowych

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
drożdże
1/4 kostki
cukier
1 łyżeczka
ciepłe mleko
70 ml
żółtko jajka "zerowe"
1 sztuka
mąka pszenna
3 łyżki
zmielone orzechy laskowe
50 g
białko jajka "zerówki"
1 sztuka
masło klarowane
1 łyżka
jogurt grecki
2 łyżki
miód
1 łyżka

Przepisy i przygotowanie: Bartek Polak


Zdjęcie: Radek Polak


Stylizacja: Magdalena Olszewska

krok 1

Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Dodajemy mleko, żółtko, mąkę i orzechy laskowe. Odstawiamy na mniej więcej 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy z mokrymi składnikami. Delikatnie mieszamy.

krok 2

Racuchy smażymy na maśle klarowanym, po kilka minut z każdej strony. Podajemy z jogurtem greckim i miodem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk