Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C góra-dół bez termoobiegu. Płatki owsiane, orzechy i nasiona chia mieszamy w misce, dodajemy olej kokosowy i dokładnie wcieramy go w mieszaninę. Dodajemy płatki kokosowe i delikatnie mieszamy, tak aby za bardzo ich nie rozkruszyć.
Całość równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut, po tym czasie mieszamy delikatnie drewnianą łopatką i pieczemy jeszcze 15 minut lub do czasu, aż płatki kokosowe będą lekko zrumienione – pod koniec warto zaglądać do piekarnika.
Studzimy i przekładamy do szczelnie zamykanego słoika.
TIP:
Jedna porcja to 2-3 łyżki granoli jako dodatek do jogurtu, mleka czy owoców. Należy pamiętać, że ze względu na dużą zawartość zdrowych tłuszczy z orzechów, kokosa i nasion nasza mieszanka jest dość kaloryczna, ale nie mniej zdrowa!
Więcej wspaniałych zdjęć i przepisów Uli znajdziecie na blogu >>