Orzechy to źródło tłuszczów nienasyconych, kalorii i witamin, ale także kulinarnych uniesień. Pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni nie sposób zliczyć – świetnie pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań, stanowią więc popularną podstawę kanapkowych smarowideł, sosów i farszów. Chrupią w sałatkach i zupach kremach, a w wegańskim ramenie odpowiadają – obok grzybów czy sosu sojowego – za wyczuwalność umami. Najwyższy czas wyjąć orzechy z zakamarków szafki i zrobić z nich użytek. Sprawdźcie jak – oto 15 pomysłów na użycie orzechów w kuchni!
Najlepsze dania z orzechami
Chrupiące, zdrowe i uniwersalne – orzechów w kuchni nie da się zastąpić niczym innym. Zobaczcie, jakie wyjątkowe dania możecie z nich przygotować!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Ula Demczuk
Wytrawne dania z orzechami
Irańskie placki ziołowe
Doskonały pomysł na wegetariańskie śniadanie inspirowane kuchnią perską – placki, które przygotujecie w zaledwie 20 minut. Orzechy dodaje się nie tylko do ciasta, można nimi także udekorować gotowy posiłek.
Pieczone pory z orzechowym winegretem i popiołem
Orzechowy winegret to coś, czego musicie spróbować! Choć świetnie sprawdza się w sałatkach, my polewamy nim pieczonego pora. To pyszny sposób na szybki i prosty w przygotowaniu, a do tego lekki obiad.
Zobacz jak przygotować pieczone pory z orzechowym winegretem >>
Risotto buraczkowe z orzechami laskowymi
Tego przepisu na kremowe wegetariańskie risotto z burakami nie może zabraknąć w waszym kulinarnym kajecie! Słodkie buraki doskonale komponują się ze słonymi serami – parmezanem i pecorino romano – oraz chrupiącymi orzechami laskowymi.
Wypróbuj przepis na buraczkowe risotto z orzechami laskowymi >>
Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy
Jesienna sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy nie byłaby tak smaczna, gdyby nie dodatek orzechów laskowych. To świetny pomysł na sycące śniadanie lub lekki, dietetyczny obiad.
Zobacz jak przygotować sałatkę z roszponki, soczewicy i pigwy >>
Roladki z bakłażana z ricottą i orzechami włoskimi
Bakłażan, ricotta, oliwa – wszystko jest tu silnie związane z Włochami, oprócz… orzechów włoskich, które pochodzą z terenów dzisiejszej Rumunii. Roladki zwiniecie w oka mgnieniu, a jeszcze szybciej znikną z talerza. Są proste w przygotowaniu i na pewno zasmakują wszystkim domownikom, także najmłodszym!
Spróbuj roladek z bakłażana z ricottą i orzechami włoskimi >>
Bakłażany z orzechami włoskimi
Obłędne danie, które ma ogromne szanse stać się waszym ulubionym sposobem na bakłażana. Jeśli nie macie piekarnika, nie martwcie się – bakłażana nie musicie piec, możecie go również zrumienić na patelni. Warzywne plastry nadziejcie pastą orzechową doprawioną czosnkiem, kolendrą i granatem. Serwujcie od razu lub po schłodzeniu – choć jesteśmy przekonani, że nie dacie roladkom czekać!
Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych
Spring rolls to nie tylko smaczne, pełne świeżych składników danie, ale także doskonała zabawa – możecie je składać ze znajomymi, a przy tym śmiało eksperymentować w kuchni z komponowaniem składników. My polecamy spróbować wersji z tofu, młodą kapustą, kalarepą, rzodkiewką, marchewką i ze szczypiorkiem. Smak warzyw rewelacyjnie uzupełnią aromatyczne przyprawy i pyszny sos orzechowy.
Sprawdź przepis na spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych >>
Kopytka z kurkami
To proste i szybkie danie jest esencją sezonowych smaków. Ziemniaki ugotujcie, przeciśnijcie przez praskę i szybko zagniećcie ciasto. Z kopytkami wybornie będą się komponowały doprawione solą kurki i orzechy włoskie. Jeśli wolicie bardziej wyraziste dania, dodajcie rukolę, która podkreśli orzechowy smak potrawy. Pst! By szybko i skutecznie oczyścić kurki, wystarczy zasypać je łyżeczką soli w dużej misce, a potem zalać wrzątkiem. Gdy po kilku minutach piasek i brud opadną na dno, wyjmijcie grzyby z wody i je osuszcie.
Pasta z bobu i orzechów włoskich
Pastę z bobu i orzechów włoskich warto wykorzystać do zrobienia kanapek – prostych w przygotowaniu, smacznych, a do tego bardzo zdrowych. Orzechy i bób zmiksujcie z chudym twarogiem, limonką, miodem i oliwą. Doprawcie pieprzem i solą – i cieszcie się letnimi smakami już o poranku.
Dania na słodko z orzechami
Racuchy z orzechów laskowych
Racuchy nie z jabłkami? Sprawdźcie nasz przepis na pulchne, delikatne orzechowe racuchy. Podajcie je na ciepło z jogurtem greckim i miodem – w takim towarzystwie smakują najlepiej.
Masło orzechowe
Bogata w tłuszcze nienasycone i białko uniwersalna podstawa rozmaitych dań. Masło orzechowe możemy dodać zarówno do śniadaniowego smoothie, by było bardziej sycące, jak i do ramenu w celu podkreślenia umami. Nieoczywistym połączeniem będzie kanapka z masłem orzechowym, ze świeżym ogórkiem i z sambalem – koniecznie jej spróbujcie!
Brownie z orzechami
Delikatne, wilgotne i niesamowicie aromatyczne – brownie to jedno z najpopularniejszych ciast, które śmiało można postawić obok sernika czy szarlotki. Przygotujecie je w zaledwie pół godziny, a rozkoszować się nim będziecie przez najbliższe kilka dni!
Kawowe herbatniki z pistacjami
Przepis w duchu zero waste – do przygotowania tych herbatników będziecie potrzebować fusów po kawie! A co nie będzie wam potrzebne? Produkty pochodzenia zwierzęcego! Te pyszne, chrupiące wegańskie ciastka powstają więc z podwójną korzyścią dla planety.
Krem migdałowy z białą czekoladą
Niesamowicie prosty i szybki sposób na słodkie wegetariańskie śniadanie. Krem migdałowy zrobicie z czterech składników (które być może macie w domu!), a wszystko zajmie wam tylko 15 minut. Smarowidło możecie przechowywać w lodówce.
Baklava orzechowo-figowa z syropem tymiankowym
Znają ją i kochają całe Bałkany i Bliski Wschód. Nie wiadomo, gdzie po raz pierwszy zrobiono baklavę, ale gości ona w deserowym menu wielu narodów. Jej przygotowanie w domu nie należy do najtrudniejszych zadań, choć wymaga trochę cierpliwości. Sprawdźcie, jak zrobić baklavę!
Wypróbuj przepis na orzechowo-figową baklawę z syropem tymiankowym >>
Orzechy lineckie
Choć ten śląski specjał przygotowuje się tradycyjnie w okresie bożonarodzeniowym, jest tak pyszny, że chętnie pieklibyśmy go o każdej porze roku. Orzechy lineckie, znane też jako cieszyńskie ciasteczka, to nieoczywisty deser, doskonały dla dzieci i dorosłych!
Owoce pod owsiano-migdałową kruszonką
Jak przeżylibyśmy chłodne jesienno-zimowe wieczory bez jabłek, śliwek i gruszek pod aromatyczną, chrupiącą kruszonką? Dzielimy się przepisem na owoce pod pierzynką z płatków owsianych i migdałowych – deser, który sprawi, że wasz dom wypełni się słodkim zapachem cynamonu.
Kruche ciasto migdałowe z jabłkami
Największą zaletą tego deseru jest jego prostota: kruche ciasto, jabłka, kleks mascarpone. Tym smakom nie sposób się oprzeć! Do zrobienia w zaledwie pół godziny – przy czym ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i, owinięte folią, przechować przez noc w lodówce.
Pecan pie
To prawdziwa symfonia smaku. Orzechy pekan, wymieszane z syropem klonowym, masłem i bourbonem, to doskonałe nadzienie chrupkiego ciasta. Autorką tego przepisu na ciasto jest nikt inny, tylko Monika Walecka!
Kanapka pełnoziarnista z masłem orzechowym
To pomysł na szybkie, sycące śniadanie, które zasmakuje i małym, i dużym. Banan i masło orzechowe tworzą idealne połączenie – delikatnie słony smak orzechów świetnie uzupełnia słodycz owoców. Charakteru i koloru dodadzą świeże maliny, nie żałujcie ich! To świetna propozycja śniadania dla dzieci. Dajcie się ponieść wyobraźni i przygotujcie pyszną przekąskę, którą pokochają nawet największe niejadki.
Zobacz przepis na kanapkę pełnoziarnistą z masłem orzechowym >>
Jaglanka malinowo-jagodowa z orzechami włoskimi
To szybkie i pożywne śniadanie zagwarantuje wam dobry humor przez cały dzień. Kiedy kasza jaglana będzie dochodzić pod przykryciem, możecie spokojnie pokroić maliny, przygotować jagody i posiekać orzechy włoskie. Gotową mieszankę koniecznie polejcie syropem klonowym! Jeśli jesteście fanami cynamonu, możecie posypać nim jaglankę – będzie świetnie wyglądała, a do tego rewelacyjnie smakowała!
Zobacz przepis na jaglankę malinowo-jagodową z orzechami włoskimi >>
Lody bananowe z masłem orzechowym i borówkami
Śniadania powinny być królewskie! A skoro tak, nie odmawiajcie sobie porcji pysznych domowych lodów. Dawka słodyczy o poranku to przepis na doskonały dzień. Zmrożone banany zblendujcie z ulubionym mlekiem roślinnym, a potem nie żałujcie borówek, płatków kokosowych, kakao i masła orzechowego. To nie tylko doskonały pomysł na orzeźwienie w skwarne dni, ale także na wykorzystanie dojrzałych owoców – w zamrażarce wytrzymają zdecydowanie dłużej.
Sprawdź przepis na lody bananowe z masłem orzechowym i borówkami >>
Nocna owsianka z masłem orzechowym, bananem i kawałkami czekolady
To proste danie spodoba się wszystkim śpiochom – dzięki niemu zaoszczędzą rano mnóstwo czasu. Wieczorem zblendujcie płatki z mlekiem, bananem i masłem orzechowym, przełóżcie je do wysokiego słoika i zalejcie sosem miodowo-cytrynowym. Przed podaniem wystarczy ułożyć na owsiance kilka plasterków banana i kawałki czekolady.
Zobacz przepis na nocną owsiankę z masłem orzechowym, bananem i kawałkami czekolady >>
Pieczone grejpfruty z sosem orzechowym
Szukacie prostego i ciekawego pomysłu na wegański deser? Przygotujcie pieczone grejpfruty z sosem orzechowym! Grejpfruta przed pieczeniem posmarujcie syropem klonowym wymieszanym z cynamonem. To szybki i prosty sposób na dostarczenie sobie dużej dawki witamin i uprzyjemnienie dnia.
Wypróbuj przepis na pieczone grejpfruty z sosem orzechowym >>
Kokosowo-orzechowa granola bez cukru
Zamiast prażynek i czipsów zapakujcie na spacer torebkę domowej granoli z bakaliami. Wybierzcie swoje ulubione suszone owoce, posłodźcie granolę miodem i dobrze ugniećcie przed pieczeniem, żeby zbiła się w kawałki. Taka przekąska dostarczy sporo energii, a do tego będzie smakowała wszystkim – zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Karmelki z orzechami
Nie od dziś wiadomo, że karmel i orzechy to połączenie idealne! Tym razem proponujemy wam szybką przekąskę, która zapewni dużo chrupania i mnóstwo wartości odżywczych. Żeby nie było zbyt zdrowo, do deseru dodajcie konkretną dawkę cukru. Karmelki umilą wam nie tylko letnie pikniki, ale i dni wypełnione pracą.
Ciasteczka z orzechami włoskimi
Te ciastka są proste i szybkie w przygotowaniu, a zjedzone do porannej kawy, dodadzą energii każdemu! Masło utrzyjcie z cukrem i żółtkiem, dodajcie esencję waniliową, sól i mąkę i dokładnie wymieszajcie. Z wyrobionego ciasta odrywajcie kawałki wielkości orzechów włoskich, każdą kulkę obtoczcie w posiekanych orzechach i ułóżcie na blasze. Na wierzchu dodatkowo połóżcie połówkę orzecha i dociśnijcie. Pieczcie w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 18 minut – tyle wystarczy, by cieszyć się smakiem słodkich ciasteczek.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?