Kukbuk
Kukbuk
Zdrowa sałatka do pracy z soczewicą (fot. Ula Demczuk)

Najlepsze dania z orzechami

Chrupiące, zdrowe i uniwersalne – orzechów w kuchni nie da się zastąpić niczym innym. Zobaczcie, jakie wyjątkowe dania możecie z nich przygotować!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Ula Demczuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

Orzechy to źródło tłuszczów nienasyconych, kalorii i witamin, ale także kulinarnych uniesień. Pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni nie sposób zliczyć – świetnie pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań, stanowią więc popularną podstawę kanapkowych smarowideł, sosów i farszów. Chrupią w sałatkach i zupach kremach, a w wegańskim ramenie odpowiadają – obok grzybów czy sosu sojowego – za wyczuwalność umami. Najwyższy czas wyjąć orzechy z zakamarków szafki i zrobić z nich użytek. Sprawdźcie jak – oto 15 pomysłów na użycie orzechów w kuchni! 

Wytrawne dania z orzechami

Irańskie placki ziołowe, irańskie placki Ottolenghi, przepis Ottolenghi, proste placki, wytrawne śniadanie, ziołowe placki, placki z orzechami, ziołowy jogurt, zdrowa kolacja

Irańskie placki ziołowe

Doskonały pomysł na wegetariańskie śniadanie inspirowane kuchnią perską – placki, które przygotujecie w zaledwie 20 minut. Orzechy dodaje się nie tylko do ciasta, można nimi także udekorować gotowy posiłek. 

Sprawdź przepis na irańskie placki ziołowe >>

pieczony por, pieczony por z sosem orzechowym, orzechowy winegret, por

Pieczone pory z orzechowym winegretem i popiołem

Orzechowy winegret to coś, czego musicie spróbować! Choć świetnie sprawdza się w sałatkach, my polewamy nim pieczonego pora. To pyszny sposób na szybki i prosty w przygotowaniu, a do tego lekki obiad. 

Zobacz jak przygotować pieczone pory z orzechowym winegretem >>

buraczane risotto, risotto, parmezan, ryż do risotto, buraki, orzechy laskowe, risotto z parmezanem

Risotto buraczkowe z orzechami laskowymi

Tego przepisu na kremowe wegetariańskie risotto z burakami nie może zabraknąć w waszym kulinarnym kajecie! Słodkie buraki doskonale komponują się ze słonymi serami – parmezanem i pecorino romano – oraz chrupiącymi orzechami laskowymi.

Wypróbuj przepis na buraczkowe risotto z orzechami laskowymi >>

Zdrowa sałatka do pracy z soczewicą (fot. Ula Demczuk)

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy

Jesienna sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy nie byłaby tak smaczna, gdyby nie dodatek orzechów laskowych. To świetny pomysł na sycące śniadanie lub lekki, dietetyczny obiad.

Zobacz jak przygotować sałatkę z roszponki, soczewicy i pigwy >>

Roladki z bakłażana z orzechami podane na roszponce (fot. Maciek Niemojewski)

Roladki z bakłażana z ricottą i orzechami włoskimi

Bakłażan, ricotta, oliwa – wszystko jest tu silnie związane z Włochami, oprócz… orzechów włoskich, które pochodzą z terenów dzisiejszej Rumunii. Roladki zwiniecie w oka mgnieniu, a jeszcze szybciej znikną z talerza. Są proste w przygotowaniu i na pewno zasmakują wszystkim domownikom, także najmłodszym!

Spróbuj roladek z bakłażana z ricottą i orzechami włoskimi >>

bakłażany z orzechami włoskimi, faszerowany bakłażan, sakiewki bakłażanowe, kuchnia arabska, kuchnia izraelska, przekąska na imprezę, lekka kolacja, wegańskie przekąski, wegański obiad

Bakłażany z orzechami włoskimi

Obłędne danie, które ma ogromne szanse stać się waszym ulubionym sposobem na bakłażana. Jeśli nie macie piekarnika, nie martwcie się – bakłażana nie musicie piec, możecie go również zrumienić na patelni. Warzywne plastry nadziejcie pastą orzechową doprawioną czosnkiem, kolendrą i granatem. Serwujcie od razu lub po schłodzeniu – choć jesteśmy przekonani, że nie dacie roladkom czekać!

Sprawdź, jak zrobić bakłażany z orzechami włoskimi >>

wegańskie spring rollsy

Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych

Spring rolls to nie tylko smaczne, pełne świeżych składników danie, ale także doskonała zabawa – możecie je składać ze znajomymi, a przy tym śmiało eksperymentować w kuchni z komponowaniem składników. My polecamy spróbować wersji z tofu, młodą kapustą, kalarepą, rzodkiewką, marchewką i ze szczypiorkiem. Smak warzyw rewelacyjnie uzupełnią aromatyczne przyprawy i pyszny sos orzechowy.

Sprawdź przepis na spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych >>

Kopytka z kurkami, parmezanem i natką pietruszki (fot. Angela Matlak)

Kopytka z kurkami

To proste i szybkie danie jest esencją sezonowych smaków. Ziemniaki ugotujcie, przeciśnijcie przez praskę i szybko zagniećcie ciasto. Z kopytkami wybornie będą się komponowały doprawione solą kurki i orzechy włoskie. Jeśli wolicie bardziej wyraziste dania, dodajcie rukolę, która podkreśli orzechowy smak potrawy. Pst! By szybko i skutecznie oczyścić kurki, wystarczy zasypać je łyżeczką soli w dużej misce, a potem zalać wrzątkiem. Gdy po kilku minutach piasek i brud opadną na dno, wyjmijcie grzyby z wody i je osuszcie.

Zobacz, jak zrobić kopytka z kurkami >>

Pasta z bobu i orzechów włoskich

Pastę z bobu i orzechów włoskich warto wykorzystać do zrobienia kanapek – prostych w przygotowaniu, smacznych, a do tego bardzo zdrowych. Orzechy i bób zmiksujcie z chudym twarogiem, limonką, miodem i oliwą. Doprawcie pieprzem i solą – i cieszcie się letnimi smakami już o poranku.

Wypróbuj przepis na pastę z bobu i orzechów włoskich >>

Dania na słodko z orzechami

Racuchy puszyste z orzechów laskowych (fot. Radek Polak)

Racuchy z orzechów laskowych

Racuchy nie z jabłkami? Sprawdźcie nasz przepis na pulchne, delikatne orzechowe racuchy. Podajcie je na ciepło z jogurtem greckim i miodem – w takim towarzystwie smakują najlepiej.

Sprawdź przepis na racuchy z orzechów laskowych >>

masło orzechowe, domowe masło orzechowe, masło z nerkowców, masło z orzechów ziemnych, dodatek do kanapek, jak zrobić masło orzechowe, przepis Monika Walecka, Gotujebolubi

Masło orzechowe

Bogata w tłuszcze nienasycone i białko uniwersalna podstawa rozmaitych dań. Masło orzechowe możemy dodać zarówno do śniadaniowego smoothie, by było bardziej sycące, jak i do ramenu w celu podkreślenia umami. Nieoczywistym połączeniem będzie kanapka z masłem orzechowym, ze świeżym ogórkiem i z sambalem – koniecznie jej spróbujcie!

Zobacz jak przygotować masło orzechowe >>

Brownie z polewą kajmakową i karmelizowanymi orzechami

Brownie z orzechami

Delikatne, wilgotne i niesamowicie aromatyczne – brownie to jedno z najpopularniejszych ciast, które śmiało można postawić obok sernika czy szarlotki. Przygotujecie je w zaledwie pół godziny, a rozkoszować się nim będziecie przez najbliższe kilka dni!

Sprawdź przepis na brownie z orzechami >>

Wytrawne kruche ciasteczka z orzechami (fot. Zuza Rożek)

Kawowe herbatniki z pistacjami

Przepis w duchu zero waste – do przygotowania tych herbatników będziecie potrzebować fusów po kawie! A co nie będzie wam potrzebne? Produkty pochodzenia zwierzęcego! Te pyszne, chrupiące wegańskie ciastka powstają więc z podwójną korzyścią dla planety.

Sprawdź przepis na kawowe herbatniki z pistacjami >>

Słodki krem migdałowy z białą czekoladą

Krem migdałowy z białą czekoladą

Niesamowicie prosty i szybki sposób na słodkie wegetariańskie śniadanie. Krem migdałowy zrobicie z czterech składników (które być może macie w domu!), a wszystko zajmie wam tylko 15 minut. Smarowidło możecie przechowywać w lodówce.

Zobacz jak przygotować krem migdałowy z białą czekoladą >>

Baklava figowo-orzechowo-miodowa z dipem (fot. dinnershow.studio)

Baklava orzechowo-figowa z syropem tymiankowym

Znają ją i kochają całe Bałkany i Bliski Wschód. Nie wiadomo, gdzie po raz pierwszy zrobiono baklavę, ale gości ona w deserowym menu wielu narodów. Jej przygotowanie w domu nie należy do najtrudniejszych zadań, choć wymaga trochę cierpliwości. Sprawdźcie, jak zrobić baklavę!

Wypróbuj przepis na orzechowo-figową baklawę z syropem tymiankowym >>

Cieszyńskie ciasteczka na Boże Narodzenie – sprawdzony przepis (fot. Rafał Soliński)

Orzechy lineckie

Choć ten śląski specjał przygotowuje się tradycyjnie w okresie bożonarodzeniowym, jest tak pyszny, że chętnie pieklibyśmy go o każdej porze roku. Orzechy lineckie, znane też jako cieszyńskie ciasteczka, to nieoczywisty deser, doskonały dla dzieci i dorosłych!

Zobacz przepis na orzechy lineckie >>

owoce pod kruszonką, jabłka pod kruszonką, kruszonka owsiana, kruszonka, szybkie jabłka pod kruszonką

Owoce pod owsiano-migdałową kruszonką

Jak przeżylibyśmy chłodne jesienno-zimowe wieczory bez jabłek, śliwek i gruszek pod aromatyczną, chrupiącą kruszonką? Dzielimy się przepisem na owoce pod pierzynką z płatków owsianych i migdałowych – deser, który sprawi, że wasz dom wypełni się słodkim zapachem cynamonu.

Wypróbuj owoce pod owsiano-migdałową kruszonką >>

tarta migdałowa z jabłkami

Kruche ciasto migdałowe z jabłkami

Największą zaletą tego deseru jest jego prostota: kruche ciasto, jabłka, kleks mascarpone. Tym smakom nie sposób się oprzeć! Do zrobienia w zaledwie pół godziny – przy czym ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i, owinięte folią, przechować przez noc w lodówce.

Zobacz przepis na kruche ciasto migdałowe z jabłkami >>

pecan pie, tarta orzechowa, kruche ciasto, krucha tarta, tarta z miodem i orzechami, przepis Monika Walecka, ciasto z orzechami, Amerykański pie, gotujebolubi

Pecan pie

To prawdziwa symfonia smaku. Orzechy pekan, wymieszane z syropem klonowym, masłem i bourbonem, to doskonałe nadzienie chrupkiego ciasta. Autorką tego przepisu na ciasto jest nikt inny, tylko Monika Walecka!

Zobacz przepis na pecan pie >>

Kanapki z masłem orzechowym (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapka pełnoziarnista z masłem orzechowym

To pomysł na szybkie, sycące śniadanie, które zasmakuje i małym, i dużym. Banan i masło orzechowe tworzą idealne połączenie – delikatnie słony smak orzechów świetnie uzupełnia słodycz owoców. Charakteru i koloru dodadzą świeże maliny, nie żałujcie ich! To świetna propozycja śniadania dla dzieci. Dajcie się ponieść wyobraźni i przygotujcie pyszną przekąskę, którą pokochają nawet największe niejadki.

Zobacz przepis na kanapkę pełnoziarnistą z masłem orzechowym >>

Migdałowa jaglanka z brzoskwinią, borówkami i chałwą

Jaglanka malinowo-jagodowa z orzechami włoskimi

To szybkie i pożywne śniadanie zagwarantuje wam dobry humor przez cały dzień. Kiedy kasza jaglana będzie dochodzić pod przykryciem, możecie spokojnie pokroić maliny, przygotować jagody i posiekać orzechy włoskie. Gotową mieszankę koniecznie polejcie syropem klonowym! Jeśli jesteście fanami cynamonu, możecie posypać nim jaglankę – będzie świetnie wyglądała, a do tego rewelacyjnie smakowała!

Zobacz przepis na jaglankę malinowo-jagodową z orzechami włoskimi >>

Lody bananowe z masłem orzechowym i borówkami

Śniadania powinny być królewskie! A skoro tak, nie odmawiajcie sobie porcji pysznych domowych lodów. Dawka słodyczy o poranku to przepis na doskonały dzień. Zmrożone banany zblendujcie z ulubionym mlekiem roślinnym, a potem nie żałujcie borówek, płatków kokosowych, kakao i masła orzechowego. To nie tylko doskonały pomysł na orzeźwienie w skwarne dni, ale także na wykorzystanie dojrzałych owoców – w zamrażarce wytrzymają zdecydowanie dłużej.

Sprawdź przepis na lody bananowe z masłem orzechowym i borówkami >>

Nocna owsianka z masłem orzechowym, bananem i kawałkami czekolady

To proste danie spodoba się wszystkim śpiochom – dzięki niemu zaoszczędzą rano mnóstwo czasu. Wieczorem zblendujcie płatki z mlekiem, bananem i masłem orzechowym, przełóżcie je do wysokiego słoika i zalejcie sosem miodowo-cytrynowym. Przed podaniem wystarczy ułożyć na owsiance kilka plasterków banana i kawałki czekolady.

Zobacz przepis na nocną owsiankę z masłem orzechowym, bananem i kawałkami czekolady >>

Przepis na pieczone grejpfruty

Pieczone grejpfruty z sosem orzechowym

Szukacie prostego i ciekawego pomysłu na wegański deser? Przygotujcie pieczone grejpfruty z sosem orzechowym! Grejpfruta przed pieczeniem posmarujcie syropem klonowym wymieszanym z cynamonem. To szybki i prosty sposób na dostarczenie sobie dużej dawki witamin i uprzyjemnienie dnia. 

Wypróbuj przepis na pieczone grejpfruty z sosem orzechowym >>

granola kokosowa, zdrowa granola, granola orzechowa, domowa granola, zdjęcie Ula Demczuk, jak zrobić granolę

Kokosowo-orzechowa granola bez cukru

Zamiast prażynek i czipsów zapakujcie na spacer torebkę domowej granoli z bakaliami. Wybierzcie swoje ulubione suszone owoce, posłodźcie granolę miodem i dobrze ugniećcie przed pieczeniem, żeby zbiła się w kawałki. Taka przekąska dostarczy sporo energii, a do tego będzie smakowała wszystkim – zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Zobacz, jak zrobić kokosowo-orzechową granolę bez cukru >>

karmelki z orzechami, domowe karmelki, domowy karmel, karmel, słony karmel, karmel z orzechami, ciasteczka z orzechami, przepis Monika Walecka, Gotujebolubi

Karmelki z orzechami

Nie od dziś wiadomo, że karmel i orzechy to połączenie idealne! Tym razem proponujemy wam szybką przekąskę, która zapewni dużo chrupania i mnóstwo wartości odżywczych. Żeby nie było zbyt zdrowo, do deseru dodajcie konkretną dawkę cukru. Karmelki umilą wam nie tylko letnie pikniki, ale i dni wypełnione pracą.

Sprawdź przepis na karmelki z orzechami >>

ciasteczka z orzechami włoskimi, ciasteczka orzechowe, domowe ciasteczka, ciasteczka z orzechami, maślane ciasteczka, ciastka deserowe, przepis Monika Walecka, Gotujebolubi

Ciasteczka z orzechami włoskimi

Te ciastka są proste i szybkie w przygotowaniu, a zjedzone do porannej kawy, dodadzą energii każdemu! Masło utrzyjcie z cukrem i żółtkiem, dodajcie esencję waniliową, sól i mąkę i dokładnie wymieszajcie. Z wyrobionego ciasta odrywajcie kawałki wielkości orzechów włoskich, każdą kulkę obtoczcie w posiekanych orzechach i ułóżcie na blasze. Na wierzchu dodatkowo połóżcie połówkę orzecha i dociśnijcie. Pieczcie w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 18 minut – tyle wystarczy, by cieszyć się smakiem słodkich ciasteczek.

Wypróbuj przepis na ciasteczka z orzechami włoskimi >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk