Kukbuk
Kukbuk
Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce

Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
jaja „zerówki"
6 sztuk
sok z cytryny
1 łyżeczka
sól
do smaku
masło
2 kopiaste łyżki
śmietanka 30%
1 łyżka
chałka
2 kromki
wędzony na zimno łosoś MOWI
2 plastry
szczypiorek
do podania
cząstki cytryny
do podania

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Jajka wybijamy do miski, dodajemy sok z cytryny i sól, mieszamy. W garnku podgrzewamy lekko masło (nie doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia), wlewamy jajka. Mieszając, smażymy jajecznicę na niewielkim ogniu, aż osiągnie satysfakcjonujący nas poziom ścięcia. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Chałkę smarujemy cienką warstwą masła, przypiekamy na patelni.

Logo Mowi z marginesami

Na kromki wykładamy jajecznicę, na niej układamy łososia. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy z cząstkami cytryny.

Więcej przepisów z rybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk