Kukbuk
Kukbuk

Wegetariańskie placki z kimchi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
mąka pszenna lub orkiszowa
140 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
woda gazowana
100 ml
dymka
1 sztuka
kimchi
120 g
sos sojowy
2 łyżki
olej sezamowy
1 łyżka
olej
do smażenia
Do podania:
sos sojowy
2 łyżki
ocet ryżowy
1 łyżeczka
miód
1 łyżeczka
olej sezamowy
1 łyżeczka
czosnek
1 ząbek
prażony sezam
1 łyżeczka
papryczka chili
⅓ sztuki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy wodę i łączymy składniki. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem, rozdrobnione kimchi razem z zalewą, sos sojowy oraz olej sezamowy. Jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody. Odstawiamy na 15 minut.

krok 2

W tym czasie przygotowujemy sos. W miseczce łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, miód, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, prażony sezam oraz posiekaną papryczkę chili. Mieszamy i odstawiamy, aby smaki dobrze się połączyły.

krok 3

Rozgrzewamy suchą patelnię. Porcje ciasta nabieramy łyżką, formujemy z niego owalne placki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ostrym sosem. Placki najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka