Kukbuk
Kukbuk
Talerz z omletami cukiniowymi z pastą z awokado, posiekany szczypiorek  (fot. Anna Szewczyk)

Omlety cukiniowe z pastą z awokado

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
OMLETY:
cukinia
1/2 małej sztuki
jajko "zerówka"
4 sztuki
płatki drożdżowe
1 łyżeczka
pieprz
do smaku
sól
do smaku
masło klarowane
do smażenia
PASTA:
dojrzałe awokado
1 sztuka
woda z kiszonych ogórków
4 łyżki
szczypiorek
według uznania
pieprz
do smaku
sól
do smaku

Przepis: Anna Szewczak


Zdjęcia: Anna Szewczak

krok 1

Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, a następnie mocno odciskamy ją z wody.

krok 2

Jajka rozkłócamy i mieszamy z odciśniętą cukinią. Dodajemy płatki drożdżowe, pieprz i sól.

krok 3

Awokado rozgniatamy widelcem z wodą z kiszonych ogórków. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem i solą.

krok 4

Patelnię smarujemy masłem klarowanym. Smażymy cienkie omlety.

krok 5

Gotowe omlety smarujemy pastą i zwijamy.

Więcej przepisów z cukinią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk