Kukbuk
Kukbuk

Ryż smażony z kimchi i kurczakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ryż jaśminowy
200 g
sól
do gotowania
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
świeży imbir
2 cm
papryczka chili
½ sztuki
olej sezamowy
2 łyżki
pierś kurczaka
100 g
czerwona papryka
½ sztuki
młoda marchewka
1 sztuka
kimchi
70 g
Sos:
olej sezamowy
1 łyżka
sos sojowy
2 łyżki
pasta gochujang
2 łyżeczki
sos rybny
1 łyżeczka
Do podania:
masło
1 łyżka
jajko „zerówka”
1 sztuka
dymka
1 sztuka
prażony sezam
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie.

krok 2

Cebulę, czosnek, imbir i chili siekamy i smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju sezamowym. Po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, a następnie pokrojone w słupki warzywa: czerwoną paprykę i marchewkę. Smażymy, aż mięso ładnie się zarumieni. Kimchi szatkujemy i dorzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

krok 3

W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu, mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy ugotowany ryż i delikatnie łączymy składniki. Podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

krok 4

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim jajko sadzone. Cebulkę razem ze szczypiorkiem drobno kroimy.

krok 5

Na talerz nakładamy porcję ryżu z kimchi i kurczakiem, na wierzchu kładziemy jajko sadzone. Posypujemy cebulką i prażonym sezamem. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk