Kukbuk
Kukbuk
Wytrawny croissant z jajkiem na twardo, wędzonym boczkiem i wasabi (fot. Maciek Niemojewski)

Croissant z bekonem i jajkiem na twardo

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
sos wasabi:
majonez
50 g
jogurt naturalny
15 g
sok z limonki
10 ml
pasta wasabi
1/2 łyżeczki
kanapka:
jajko "zerówka"
2 sztuki
sól
do gotowania
boczek wędzony
3 plasterki
croissant
1 sztuka
masło
do smarowania
sos wasabi
2 łyżki
sałata masłowa
2 listki
szczypiorek
do podania

 Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

W małej misce łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy.

krok 2

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Na suchej patelni podsmażamy plastry boczku, by były złociste i chrupiące.

Reklama

krok 3

Croissanta przekrawamy na pół. Dolną część smarujemy masłem, górną ostrym sosem wasabi. Na bułce układamy sałatę, smażony boczek oraz obrane i pokrojone w plastry jajko. Smarujemy pozostałym sosem wasabi, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przykrywamy drugą częścią croissanta. Kanapka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka