Kukbuk
Kukbuk

Azjatyckie tacos z kimchi i wieprzowiną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + czas marynowania i pieczenia mięsa
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Wieprzowina:
łopatka wieprzowa
500 g
pasta gochujang
2 łyżki
sól
1 łyżeczka
świeżo mielony pieprz
½ łyżeczki
Sos do mięsa:
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
pasta gochujang
2 łyżki
olej sezamowy
2 łyżki
brązowy cukier
1 łyżka
pasta miso jasna
1 łyżka
tahini
1 łyżka
sos sojowy
3 łyżki
woda
350 ml
Minitortille:
mąka pszenna
150 g
mąka kukurydziana
100 g + do podsypania
sól
½ łyżeczki
płynne masło
40 g
ciepła woda
140 ml
Sos śmietanowy:
kwaśna śmietana
200 ml
majonez
1 łyżka
skórka i sok z limonki
z 1 sztuki
wino ryżowe lub ocet ryżowy
2 łyżki
pasta gochujang
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Surówka z kimchi:
kimchi
200 g
biała kapusta
150 g
zielona cebulka
2 sztuki
kolendra
⅓ pęczka
sok z limonki
z 1 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Dodatkowo:
świeża kolendra
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Łopatkę wieprzową dokładnie oczyszczamy i nacieramy pastą gochujang, solą i pieprzem. Wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

krok 2

Przygotowujemy sos do pieczenia mięsa. Cebulę i czosnek obieramy, bardzo drobno kroimy i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Zamarynowane mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Pieczemy 4-5 godzin. W trakcie kilka razy podlewamy mięso sosem, w którym się piecze. Pół godziny przed końcem pieczenia mięso rozrywamy na drobne kawałki, dokładnie mieszamy z sosem i pieczemy dalej. Tym razem bez przykrycia.

krok 3

Przygotowujemy tortille. Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki i sól, dodajemy rozpuszczone masło oraz ciepłą wodę. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.

krok 4

Wszystkie składniki pikantnego sosu śmietanowego umieszczamy w malakserze i miksujemy przez 1 minutę. Przelewamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki.

krok 5

Kimchi odsączamy z zalewy, rozdrabniamy. Białą kapustę i zieloną cebulkę siekamy i dodajemy do kimchi. Wrzucamy rozdrobnioną kolendrę, wyciskamy sok z limonki i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.

krok 6

Blat podsypujemy mąką kukurydzianą. Z gotowego ciasta robimy małe kulki, które spłaszczamy ręcznie lub przy użyciu wałka kuchennego na bardzo cienkie placki o średnicy 12-14 centymetrów. Tak przygotowane tortille smażymy na suchej patelni – po 1 minucie z każdej strony. Jeśli mamy możliwość, gorące placki lekko studzimy na kratce, tak by nadać im kształt łódeczek. Jeśli nie, z jeszcze ciepłych placków składamy tacos.

krok 7

Tortillę bierzemy w dłoń, smarujemy sosem śmietanowym, do środka nakładamy surówkę z kimchi i wieprzowinę. Wierzch posypujemy listkami kolendry. Azjatyckie tacos podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk