Kukbuk
Kukbuk

Jajko „chmurka” na czosnkowej grzance

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
jajko „zerówka”
2 sztuki
sól
szczypta
tost pszenny
2 sztuki
masło
1 łyżka
parmezan
30 g
posiekany szczypiorek
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
świeżo mielony pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

krok 2

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite białka tak, by utworzyć dwie „chmurki” z wgłębieniem pośrodku. Wstawiamy do piekarnika na 5-7 minut – białka powinny się zarumienić.

krok 3

W tym czasie chleb tostowy smarujemy masłem. Podpieczone „chmurki” wyjmujemy z piekarnika. Do wgłębień wsypujemy po łyżeczce startego parmezanu i odrobinie szczypiorku (resztę odkładamy, użyjemy jej do posypania). Na wierzch wylewamy żółtko. Obok na blasze układamy tosty – wstawiamy ją ponownie do piekarnika, na 7-8 minut.

krok 4

Grzanki wyjmujemy, gdy się zarumienią. Nacieramy je czosnkiem. Po wyjęciu z piekarnika „chmurki” doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Układamy je na tostach. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk