Oberżyna, gruszka miłosna, bakłażan – to tylko kilka nazw, którymi określa się pochodzące z Indii warzywo. Chętnie wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, znalazło licznych zwolenników także w innych kuchniach świata. Zatem, gdy pod koniec czerwca na straganach pojawiają się pierwsze polskie odmiany, najwyższy czas, by przełamać stereotypy dotyczące gotowania bakłażanów i stworzyć doskonałe, smakowite dania. Choć z pozoru to warzywo może się wydawać niewdzięczne, wystarczy je odpowiednio przygotować, by potem z powodzeniem wykorzystać do sycących zapiekanek przywodzących na myśl wakacje w Grecji, podać jako przekąskę na pikniku lub użyć do wyśmienitego brownie pełnego czekolady i kakao. Sprawdźcie, jak pozbyć się goryczy z bakłażana, a potem zwijajcie cienkie plastry z dodatkiem pasty orzechowej lub z farszem z ricotty. Z bakłażanem żadne danie nie będzie nudne.

15 pomysłów na bakłażana
Bakłażany smażymy, dusimy, pieczemy i faszerujemy – nie boimy się niczego i sprawdzamy wszystkie sposoby na przyrządzenie oberżyny. Oto przepisy na słodkie i słone dania z bakłażanem.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem
Leczo jest sycące i świetnie poradzi sobie z nieco większym głodem. Duszone warzywa w sosie pomidorowym, podane ze świeżą bagietką lub z kromką ulubionego pieczywa, zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Co więcej, do zrobienia leczo wystarczy jeden garnek, a obiad będzie gotowy w nieco ponad pół godziny.
Sprawdź przepis na wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżymi pomidorami >>

Bakłażan z farszem pomidorowym i mozzarellą
Przed przyrządzeniem bakłażana pamiętajcie, by go naciąć i posypać solą. Dzięki temu pozbędziecie się goryczki. Robimy miseczki z bakłażana, wypełniamy je pomidorami i cebulą, posypujemy wiórkami z mozzarelli i zapiekamy. Danie smakuje najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika, z dużą ilością świeżej natki pietruszki.
Wypróbuj nasz przepis na bakłażan z farszem pomidorowym i mozzarellą >>

Krążki z bakłażana w panierce z parmezanu
Prosty sposób na przekąskę z bakłażana. Warzywo tniemy na kawałki, które następnie smażymy po obtoczeniu w parmezanowej panierce. By danie było nieco zdrowsze, podajcie krążki nie z sosem jogurtowym, ale z lekką sałatką z pomarańczą i ze słonecznikiem, polaną winegretem.
Zobacz jak przygotować krążki z bakłażana w panierce z parmezanu >>

Musaka
Tradycyjne danie greckie zna każdy, kto choć raz był na wakacjach na Półwyspie Peloponeskim. Bakłażany tniemy w plastry i układamy je w naczyniu do zapiekania. Między nie wkładamy farsz mięsny, a całość polewamy beszamelem. To danie sprawi, że poczujecie się jak w greckiej tawernie z przepięknym widokiem na morze.

Roladki z bakłażana z ricottą i orzechami włoskimi
Bakłażana grillujemy, a orzechy włoskie prażymy na patelni. Porcję farszu z ricotty nakładamy na plastry bakłażana i zwijamy je w ruloniki. Roladki najlepiej smakują tuż po przygotowaniu i świetnie sprawdzają się podczas rodzinnego grilla.
Wypróbuj przepis na roladki z bakłażana z ricottą i orzechami włoskimi >>

Palony bakłażan z czarnym czosnkiem
Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana, najlepiej smakuje jakąś chwilę po przygotowaniu, gdy smaki dobrze się połączą. Obierzcie bakłażana i zmiksujcie go z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Pastę przełóżcie do miseczki i podajcie z pieczywem. Najlepiej skropić ją oliwą i posypać natką pietruszki, miętą lub kolendrą. My lubimy dodać jeszcze pestki granatu i skórkę otartą z cytryny.
Zobacz jak przygotować palony bakłażan z czarnym czosnkiem >>

Sałatka z pieczonych warzyw z miętowym olejem z czarnuszki
Bakłażana najlepiej opalić bezpośrednio nad kuchenką gazową. Później zapieczcie go z pomidorami, dodajcie jarmuż i nie żałujcie oliwy. Ta sałatka sprawdzi się podczas letniego pikniku albo jako lunch w pracy z kromką ulubionego pieczywa.
Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonych warzyw z miętowym olejem z czarnuszki >>

Bulion wegański
Bogaty od warzyw, pachnący borowikami – ten bulion zdobędzie uznanie również niewegańskiej części biesiadników. Bakłażana podsmażamy na oliwie z resztą warzyw, po czym pieczemy. Kluczem do uzyskania właściwego aromatu są zioła i sos sojowy, dlatego upewnijcie się, że niczego wam nie zabraknie podczas gotowania.

Lasagne z kapusty
Uwielbiamy dania z piekarnika – są proste i nie wymagają wiele pracy. Wegańskie lasagne to świetny, zrównoważony obiad. Znajdziecie w nim pieczarki, bakłażana, marchewkę i wiele innych warzyw oraz przypraw. A zanim polejecie warzywa sosem pomidorowym, koniecznie doprawcie go sosem sojowym, by nabrał nieco charakteru.

Wędzone brownie z bakłażanem
Bakłażan doskonale smakuje nie tylko w wersji wytrawnej, ale również na słodko. To ciasto bez przeszkód zje każdy, niezależnie od tego, jakiej diety na co dzień się trzyma. Bakłażana połączcie z gorzką czekoladą, mąką migdałową i kakao. Do tego syrop daktylowy zamiast cukru i ekstrakt waniliowy dla nadania ciastu aromatu.

Chłodnik bakłażanowy
Grillowanego bakłażana zmiksujcie z aromatycznymi ziołami, orzechami i papryką. Wyrazistość zupie nadacie dzięki pesto z pietruszki z odrobiną sosu worcester. Na koniec podajcie chłodnik głodnym domownikom w towarzystwie grzanek ze świeżej ciabatty i cierpkich jeżyn. Ostrzegamy, że na jednej porcji się nie skończy.

Klopsiki greckie z grillowanymi warzywami i oliwkami
Kolejny przepis prosto ze słonecznej Grecji. Klopsiki z ciecierzycy i fety, które przygotujecie w niecałą godzinę, najlepiej smakują w towarzystwie grillowanych warzyw sezonowych. Oprócz bakłażana wykorzystajcie paprykę i cukinię. Tylko nie zapomnijcie najpierw zamarynować warzywa – będą wtedy naprawdę aromatyczne.
Wypróbuj przepis na greckie klopski z grillowanymi warzywami i oliwkami >>

Caponata
Caponatę przygotujecie bez trudu i szybko w jednym garnku, a bakłażan, pomidor i oliwki dodadzą daniu nieco koloru. Warzywa podsmażcie na occie winnym, a gdy będą gotowe, posypcie poszatkowaną natką pietruszki. Zdrowo i pysznie!

Bakłażan w glazurze wiśniowej z miso
Jak upiec bakłażana, by był miękki, delikatny i aromatyczny? Najlepiej w glazurze. Przygotujecie ją na bazie wiśni i pasty miso. Do podania przygotujcie tahinę, miętę i pestki granatu. Tym daniem z pewnością zaskoczycie swoich gości!
Zobacz jak przygotować bakłażana w glazurze wiśniowej z miso >>

Bakłażany z orzechami włoskimi
Jeśli nie chcecie bakłażana smażyć, możecie go podpiec. Wystarczy, że posmarujecie go z obu stron oliwą i włożycie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Pozostaje już tylko zawinąć go z pastą orzechową doprawioną czosnkiem, kolendrą i granatem.

Adżapsandal
W tej potrawie prawdziwą gwiazdą są bakłażany. To gruzińskie danie możecie przygotować podczas grilla albo upiec do niego warzywa w piekarniku. Adżapsandal doskonale nadaje się też jako baza szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i natką pietruszki.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?