Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować bakłażana zapiekanawego w miso (fot. Sara Faruque)

Bakłażan w glazurze wiśniowej z miso

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
bakłażan
1 sztuka
olej sezamowy
3 łyżki
wydrylowane wiśnie
10-12 sztuk
cukier kokosowy
1 łyżeczka
pasta miso
1 łyżka
olej sezamowy
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
ocet ryżowy
1 łyżeczka
sos sojowy
1 łyżeczka
dodatkowo:
pestki granatu
do podania
wiśnie
do podania
listki mięty
do podania
tahina
do podania
ugotowany ryż jaśminowy
do podania

Przepis i zdjęcie: Sara Faruque

krok 1

Bakłażana kroimy na plastry i nacinamy w kratkę. Polewamy olejem sezamowym i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia obracamy plastry za pomocą szczypców lub widelca.

krok 2

W tym czasie przygotowujemy glazurę: blendujemy wszystkie pozostałe składniki. Podpieczonego bakłażana smarujemy glazurą i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Bakłażan powinien być miękki, aromatyczny, a skórka delikatnie spalona.

krok 3

Wyjmujemy bakłażana z piekarnika i podajemy gorącego z pestkami granatu, wiśniami, miętą, tahiną i ryżem jaśminowym.

Więcej przepisów z bakłażanem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk