Kukbuk
Kukbuk
Faszerowany bakłażan z pomidorami i mozzarellą z natką pietruszki (fot. Maciek Niemojewski)

Bakłażan z farszem pomidorowym i mozzarellą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut + 20 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
bakłażan
1 sztuka
sól
1 łyżeczka
oliwa
do smarowania
pomidory
4 sztuki
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
papryka żółta
1/2 sztuki
sos sojowy
1 łyżeczka
curry
1/2 łyżeczki
pieprz
do smaku
sól
do smaku
natka pietruszki
1 łyżka + do podania
mozzarella
100 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Krok 1

Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o szerokości 3½ centymetra. Każdy plaster nacinamy z jednej strony, uważając, by nie przeciąć warzywa. Dokładnie posypujemy wszystkie kawałki solą i odstawiamy na mniej więcej 30 minut. Po tym czasie bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym i wydrążamy środek z naciętej części każdego plastra. Miąższ kroimy na kawałki i odstawiamy na bok. Tak przygotowane miseczki z bakłażana smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 10 minut.

Krok 2

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i kroimy na kawałki.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę. Cebulę szklimy razem z czosnkiem. Dorzucamy paprykę i chwilę wszystko razem smażymy. Dodajemy pomidory i wydrążony z bakłażanów miąższ. Dusimy około 15 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie dodajemy sos sojowy, curry, pieprz i sól. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Krok 4

Na podpieczone miseczki z bakłażana nakładamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy mozzarellą startą na tarce o grubych oczkach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Bakłażany układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. Faszerowanego bakłażana podajemy od razu po wyjęciu z pieca. Wierzch posypujemy świeżą natką pietruszki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk