Kukbuk
Kukbuk
Smażone chipsy z bakłażana z parmezanem i sezamem podane z sałatką z pomarańczą i ziarnami słonecznika (fot. Maciek Niemojewski)

Krążki z bakłażana w panierce z parmezanu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 55 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Krążki:
bakłażan
1 sztuka
sól
1 łyżeczka
siemię lniane
1 łyżka
sezam
1 łyżka
bułka tarta
50 g
parmezan
30 g
mąka pszenna
2 łyżki
mleko
150 ml
olej roślinny
do smażenia
Sałatka:
ulubiona sałata
duża garść
pomarańcza
1/2 sztuki
prażony słonecznik
1 łyżka
Winegret:
oliwa
2 łyżki
miód
1 łyżeczka
musztarda
1 łyżeczka
sok z cytryny
1 łyżka
sól
szczypta
pieprz
szczypta

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Krok 1

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry o grubości 1 centymetra i oprószamy solą. Odstawiamy na 30 minut, by bakłażan puścił sok. W tym czasie łączymy w miseczce siemię lniane, sezam, bułkę tartą oraz parmezan starty na tarce o drobnych oczkach. W drugiej misce roztrzepujemy mąkę z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym, maczamy w mleku z mąką, a następnie obtaczamy w panierce i smażymy z obu stron. Gotowe krążki przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 2

Sałatę myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. Pomarańczę filetujemy i dokładamy do naczynia z sałatą. W słoiczku łączymy wszystkie składniki winegretu, zakręcamy i potrząsamy przez chwilę, aby powstał jednolity sos. Polewamy nim sałatkę. Mieszamy.

Krok 3

Na talerz nakładamy odsączone z tłuszczu krążki bakłażana. Obok serwujemy sałatkę, posypaną prażonym słonecznikiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka