Kukbuk
Kukbuk
Patio w Centrum Praskim Koneser (fot. Centrum Praskie Koneser)

Kulinarne bogactwo warszawskiego Konesera

Centrum Praskie Koneser niezmiennie kusi imponującą ofertą wydarzeń kulturalnych i targów. Działa tu również sporo lokali, które zabiorą was w pyszną podróż dookoła świata.

Tekst: Justyna Pogorzelska

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 29 Czerwca 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 16 minut!

Prawobrzeżna część Warszawy regularnie poszerza ofertę gastronomiczną, powstaje tu bowiem coraz więcej restauracji i kawiarni. Jednym ze szczególnie przez nas lubianych i często odwiedzanych miejsc jest Koneser – stylowy architektonicznie kompleks z bogatą ofertą gastronomiczno-zakupową, mieszczący się w zrewitalizowanej dziewiętnastowiecznej Warszawskiej Fabryce Wódek Koneser. Cenimy go za spójność koncepcji, gustowne wnętrza i lokale z różnorodną kuchnią, których wspólnym mianownikiem jest świetne jedzenie. Najedzeni i ukontentowani, polecamy wam pięć lokali, które zdecydowanie warto odwiedzić.

A jeśli macie ochotę zapoznać się z całą bogatą ofertą gastronomiczną Konesera, do czego gorąco was zachęcamy, odwiedźcie nowy serwis Koneser Smakuje, w którym znajdziecie opis wszystkich restauracji i garść praktycznych informacji na temat każdego z nich.     

Bombaj Masala w Fabryce Konesera (fot. Bombaj Masala)

fot. Bombaj Masala

Bombaj Masala 

Na mapie Warszawy są trzy lokale prowadzone przez polsko-indyjskie małżeństwo. Pochodzący z Bombaju właściciel jest mocno zaangażowany w funkcjonowanie i rozwój każdej z restauracji, nadzoruje pracę szefów kuchni i razem z żoną ustala menu, które ujmuje bogactwem smaków. Są tu propozycje zarówno dla wegetarian, jak i amatorów mięsa, a wyjątkową popularnością cieszą się dania z pieca glinianego tandoor. My również mamy do nich słabość. W każdym lokalu pod szyldem Bombaj Masala gotują kucharze z Indii, opierając się na tradycyjnych przepisach wywodzących się z ich kraju, powstają więc zachwycające smakiem i aromatem dania, dzięki którym można się przenieść hen daleko na wschód. Na nas tak działają kawałki jagnięciny w aromatycznym sosie z dodatkiem gorczycy z regionu Uttarakhand, kurczak z dodatkiem kokosa w ostrym sosie z południa Indii czy kawałki białego sera smażone z chrupiącymi warzywami, chili i sosem sojowym.

Danie podawane w restauracji Bombaj Masala w Centrum Praskim Koneser (fot. Bombaj Masala)

fot. Bombaj Masala

Praski lokal ma otwartą kuchnię, co pozwala na obserwowanie kucharzy podczas pracy. Goście mogą się przyglądać, jak powstają zamówione przez nich dania, i podziwiać zręczność, sprawność i tempo pracy kucharzy. Bombaj Masala, oprócz tradycyjnej karty, od poniedziałku do piątku oferuje lunche, które obejmują zróżnicowane, obfite i smaczne posiłki w dwóch wersjach (klasycznej i wege). Lubimy na nie chadzać, podobnie jak na śniadania, serwowane w weekendy w godzinach 10-13 – jakże inne od europejskich! Ciekawą propozycją są również przekąski w wersji tapas, dzięki którym można odkryć jeszcze więcej intrygujących smaków. Fanów nieoczywistych rozwiązań aranżacyjnych urzeknie sufit, pod którym zawieszono 1760 miedzianych rur. Robią imponujące wrażenie! 

Więcej praktycznych informacji znajdziecie na profilu Bombaj Masala Praga w mediach społecznościowych (Bombaj Masala na Facebooku, Bombaj Masala na Instagramie).  

Za każdym razem mamy wrażenie, że spędzamy czas w otoczeniu życzliwych znajomych

Ferment Praski

Minimalizm, swoboda, dobra atmosfera – w Fermencie stawia się na sezonową kuchnię, ascetyczną formę serwowania dań i klimat, w którym ważne są relacje międzyludzkie i dobre samopoczucie zarówno gości, jak i pracowników. Ekipa jest zgrana – widać, że pracownicy darzą się sympatią, a każdy z nich czuje, że jest ważnym elementem zespołu i ma swój wkład w kształt i sposób funkcjonowania lokalu. Tę serdeczną atmosferę i przyjazne wibracje czuć już od progu – to pewnie jeden z kluczowych elementów, które sprawiają, że tak nam tu dobrze i chętnie do Fermentu wracamy. Za każdym razem mamy wrażenie, że spędzamy czas w otoczeniu życzliwych znajomych.

Centrum Praskie Koneser – Ferment Praski (fot. Ferment Praski)

fot. Ferment Praski

Chłodnik serwowany w restauracji Ferment Praski w Centrum Praskim Koneser (fot. Ferment Praski)

fot. Ferment Praski

No i jedzenie! Tomasz Dąbrowski, szef kuchni, stawia na krótką kartę, która często się zmienia, a rytm zmian jest wyznaczany przez sezonowość i dostępność poszczególnych składników u lokalnych dostawców. A trzeba dodać, że nadrzędną kwestią jest ich doskonała jakość. Wśród około 14 pozycji w karcie są przystawki, zupy, dania główne i desery. Są również dania dla wegetarian i menu przygotowane z myślą o najmłodszych. W centrum uwagi jest kuchnia warszawska, lecz kucharze nie stronią od międzynarodowych akcentów. Filozofia szefa kuchni zakłada, że kluczowym bohaterem jest królujące na talerzu danie i jego smak i nic nie powinno odciągać od niego uwagi ani rozpraszać – stąd ascetyczna forma podawania potraw. Restauracja jest polecana w przewodniku Gault & Millau Polska, a my w tym sezonie najchętniej wracamy na tatara z tuńczyka z awokado, pomarańczą, ponzu, chili, sezamem i czerwoną cebulą, pyzy z serem korycińskim ze szpinakiem, polane maślaną emulsją, a także pierś z kaczki z fermentowanym orkiszem, ze śliwką i z jarmużem. 

Więcej praktycznych informacji znajdziecie na profilu Fermentu Praskiego w mediach społecznościowych (Ferment Praski na Facebooku, Ferment Praski na Instagramie). 

 

Centrum Praskie Koneser – Koneser Grill (fot. Koneser Grill)

fot. Koneser Grill

Koneser Grill 

Serwowane w tej restauracji dania zostały docenione przez przewodnik Michelin, co więcej – to jedyna restauracja po prawej stronie Wisły, która się w nim znalazło. To już na starcie obiecuje, że będzie smacznie i dobrze. W centrum uwagi jest tu ogień – żywioł, który wymaga skupienia, odwagi i zrozumienia. Szef kuchni musi umieć nad nim zapanować i wykorzystać go tak, by osiągnąć zamierzony efekt. A efektem są doskonałe mięsa i warzywa grillowane w odpowiedniej temperaturze i najlepszym dymem. W restauracji używa się tylko polskiego sezonowanego drewna z olchy i dębu. Kucharze sięgają po klasyczne techniki oparte na dymie, grillowaniu i wędzeniu, a otwarta kuchnia pozwala na podziwianie całego spektaklu przygotowywania posiłku. W płomienie możemy się wpatrywać długo, dlatego lubimy tu wracać i obserwować, jak minuta po minucie powstają wyśmienite dania.

Wnętrze Koneser Grill w Centrum Praskim Koneser (fot. Koneser Grill)

fot. Koneser Grill

Warzywa w restauracji Koneser Grill (fot. Koneser Grill)

fot. Koneser Grill

Menu jest oparte na najlepszych składnikach – mięso i warzywa są dostarczane bezpośrednio przez lokalnych rolników, a przyrządzane z nich pełnowartościowe posiłki to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Niczym magnes przyciąga nas tu stek wieprzowy sezonowany na sucho 60 dni, mus z kurzej wątróbki z brioszką i pomarańczą, a także wegetariańskie risotto z czosnkiem niedźwiedzim, truflą, żółtkiem i zielonym szparagiem. Jesteśmy przekonani, że tutejszą kuchnią ukontentowani będą zarówno dorośli, jak i dzieci. Należy również wspomnieć, że twórcy tego lokalu lubią dobrej jakości wino, dlatego mają w ofercie same zacne trunki, które idealnie się komponują z serwowanymi daniami.  

Więcej praktycznych informacji znajdziecie na profilu Koneser Grill w mediach społecznościowych (Koneser Grill na Facebooku, Koneser Grill na Instagramie).

Centrum Praskie Koneser – ORZO (fot. ORZO)

fot. ORZO

ORZO

Lubimy zaglądać do ORZO, kiedy czujemy, że potrzebujemy ukoić wzrok zielenią, a kubkom smakowym zaserwować pożywny posiłek. ORZO określa swoje lokale mianem „zielonych restauracji” i nie ma w tym ani odrobiny przesady. Setki roślin, zgrabnie wkomponowanych w industrialne wnętrze, tworzą wygodną, odprężającą przestrzeń – małą dżunglę w środku pędzącego miasta. Obok aranżacji lubimy tutejszą kuchnię i koktajle, na temat których z różnych stron słyszymy wyłącznie entuzjastyczne wypowiedzi. Autorskie trunki to dzieło Marcina Kruka – jednego z najbardziej utytułowanych barmanów w kraju. Już sama lektura karty drinków ekscytuje i rozpala emocje, a ich niespieszna degustacja tylko potęguje przyjemne doznania.

Wnętrze ORZO w Centrum Praskim Koneser (fot. ORZO)

fot. ORZO

Dania serwowane w ORZO w Centrum Praskim Koneser

fot. ORZO

Oferowane przez restaurację dania ich twórcy określają mianem funky kitchen. Na talerzach jest kolorowo, różnorodnie i pożywnie. Każdy posiłek uwzględnia wiele zdrowych składników, a potrawy powstają w przyjaznym planecie nurcie less waste. Twórcy karty obserwują panujące w świecie kulinarnym trendy i odpowiadają na potrzeby gości – to właśnie oni jako jedni z pierwszych w Polsce podawali Beyond Meat. Menu jest różnorodne, obejmuje między innymi pizze, burgery, sałatki, owoce morza i steki. Polecamy waszej uwadze mule w sosie winno-maślanym z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i grzanką, a także crispy burgera z czarną bułką maślaną, panierowaną szarpaną wołowiną, jalapeño i green mayo (i jeszcze paroma innymi składnikami). W weekendy, w godzinach 10-13, lokal serwuje smaczne śniadania, to również świetne miejsce na rodzinne imprezy i firmowe kolacje.   

Więcej praktycznych informacji znajdziecie na profilu ORZO na Instagramie

Centrum Praskie Koneser – Syreni Śpiew (fot. Syreni Śpiew)

Syreni Śpiew

Syreni Śpiew w Koneserze jest drugą odsłoną kultowego whisky baru, który przez kilka lat działał na Powiślu. Po przerwie powrócił do Konesera, a w tutejszym lokalu właściciele zainstalowali neapolitański piec, z którego wychodzi rewelacyjna pizza – przyjeżdża na nią również wielu mieszkańców innych dzielnic Warszawy. Wielką popularnością cieszą się zarówno dania ze stałego menu, jak i codzienne lunche, a przyjemny ogródek kusi, by spędzić w nim kilka smacznych kwadransów. Bardzo lubiane są też tutejsze śniadania, na które można wpadać codziennie między dziewiątą a dwunastą. Co wtedy zjecie? W porannym menu znajdziecie między innymi figi z kozim serem, krewetki z rukolą, mozzarellę z pomidorami, jajecznicę, guacamole, humus z grzybów i owsiankę. O odpowiednio smaczny poziom pobudzenia zadba kawa od Costa Coffee, którą możecie też zabrać na wynos. 

Koncert w Syrenim Śpiewie w Centrum Praskim Koneser (fot. Syreni Śpiew)
Kolacja w Syrenim Śpiewie w Centrum Praskim Koneser (fot. Syreni Śpiew)

Syreni Śpiew to jednak nie tylko bogaty wybór dań, to również szalone, długo wspominane wieczorne imprezy. Ich tłem jest muzyka na żywo i burleska. Repertuar wydarzeń artystyczno-kulturalnych jest bogaty i dostarcza wielu okazji do rozrywki. Wnętrze lokalu to aż cztery poziomy, cztery bary i trzy sceny. Dzięki tak dużej przestrzeni z taneczno-muzycznych uciech może korzystać wiele osób, a rodzące się w ich trakcie pragnienie koją doskonałej klasy drinki – jeden z powodów sławy tego miejsca. Lokal można wynająć i zorganizować w nim dowolne wydarzenie. Syreni Śpiew jest czynny przez cały tydzień od wczesnych godzin popołudniowych aż do wieczora. Fani kuchni śródziemnomorskiej i dobrych drinków, miłośnicy tanecznej zabawy – to miejsce dla was!     

Więcej praktycznych informacji znajdziecie na profilu Syreniego Śpiewu w mediach społecznościowych (Syreni Śpiew na Facebooku, Syreni Śpiew na Instagramie).

Jeśli czujecie się zachęceni do wizyty w Koneserze, zajrzyjcie na stronę Koneser Smakuje, zapoznajcie się z pełną ofertą kulinarną tego miejsca i ruszajcie po nowe smaki i dobre wrażenia.

Materiał powstał we współpracy z Centrum Praskim Koneser.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk